Kazakistan nükleer enerji için referanduma gidiyor

Kazakistan'da Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in kararıyla, ülkede nükleer enerji santralinin inşa edilmesi konusunda bir referandum yapılacak.

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2024 15:17
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2024 15:17
https://www.qha.com.tr/

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkede nükleer enerji santralinin inşa edilmesi konusunda bir referandum yapma kararı aldığını duyurdu. Tokayev, bu tarihi kararın 6 Ekim'de gerçekleştirileceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Tokayev 2 Eylül 2024 tarihinde Kazakistan Parlamentosunun yeni yasama yılı açılışında geleneksel halka sesleniş konuşmasını yaptı. Tokayev konuşmasında küresel enerji krizine dikkat çekerek, Kazakistan'ın güvenilir ve çevre dostu enerji kaynaklarına olan ihtiyacını vurguladı. Ülkenin hızla artan enerji ihtiyaçlarını yalnızca nükleer enerji santralinin karşılayabileceğini belirten Tokayev, bu kararın uzun vadeli ulusal çıkarlar ve ülkenin özellikleri göz önünde bulundurularak alınması gerektiğini ifade etti.

HALKIN KARARI, ÜLKENİN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRECEK

Nükleer enerji santralinin inşa edilmesi konusunun son bir yıldır kamuoyunda aktif şekilde tartışıldığını söyleyen Tokayev, "Bu sürenin vatandaşların bilinçli bir karar vermesi için yeterli olduğunu düşünüyorum. Halkın desteğiyle atılacak her adım ülkemizin geleceği için önemlidir. Referandumla ilgili kararı imzalıyorum." şeklinde konuştu.

Böylelikle Kazakistan halkı 6 Ekim'de nükleer enerji konusunda önemli bir karar verme fırsatına sahip olacak.