Kazakistan ve Moğolistan, uzaktan algılama (remote sensing) uydu sisteminin oluşturulması ve geliştirilmesi için iş birliği anlaşması imzaladı.
29 Ekim 2024 tarihinde Ulan Batur'da (Ulanbator) imzalanan anlaşmaya göre Kazakistan, uzaktan algılama uydu sisteminin ilk ihracatını Moğolistan’a yapacak. Konuyla ilgili açıklama yapan Kazakistan Dijital Kalkınma, İnovasyon ve Havacılık ve Uzay Sanayi Bakanı Jaslan Madiyev'e (Zhaslan Madiyev) göre, uydular, her iki ülke tarafından bağımsız olarak yönetilecek ve uydular, Kazakistan ve Moğolistan'a doğal kaynakların izlenmesi ve tarımın geliştirilmesi için güncel verilere erişim sağlayacak.
Ayrıca Bakan Madiyev’in yapmış olduğu açıklamaya göre, uydu Moğolistan'ın ihtiyaçlarına göre uyarlanacak. Bu da bölgesel uydu altyapısını güçlendirecek ve Kazakistan'ın uzay teknolojileri alanında artan potansiyelini vurgulayacak.
MADİYEV DİJİTALLEŞMEYE DİKKAT ÇEKTİ
Bununla beraber Bakan Madiyev, 28 Ekim’de Kazakistan’ın Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in Moğolistan'a gerçekleştirdiği ziyaretin bir parçası olarak düzenlenen Kazak-Moğol İş Konseyi'nin ilk toplantısına da katıldı. Etkinlik sırasında Madiyev, yenilikçi bir ekosistem oluşturma, başlangıç projeleri geliştirme, dijital bir hükûmet (GovTech) tanıtma ve havacılık endüstrisindeki projeler de dâhil olmak üzere dijitalleşmede iş birliği için kilit alanları belirledi. Ayrıca Bakan Madiyev, Moğol girişimlerinin Astana Hub hızlandırma programlarına katılımını ve Kazak girişimlerinin ikili bağlantıları güçlendiren Moğol pazarındaki genişleyen varlığını vurguladı.
Ziyaret sırasında Bakan Madiyev, devlet hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak için 2020'de başlatılan bir platform olan e-Moğolistan'ı da ziyaret etti. Daha sonrasında her iki ülkeden yetkililer, Kazakistan'ın devlet hizmetlerinin yüzde 90'ından fazlasına çevrim içi erişim sağlayan e-Devlet sistemine atıfta bulunarak iş birliği beklentilerini ve deneyim alışverişini tartıştılar.
Bakan Madiev ayrıca, bilgi sistemlerinin en büyük özel operatörü olan ICT Group da dâhil olmak üzere Moğolistan bilgi teknolojileri (BT) pazarının liderleriyle bir araya geldi. Bununla beraber Bakan Madiyev, Moğol girişimlerin uluslararası pazarlara girmesi için koşullar yaratarak iş, profesyonel sertifika ve dijital beceri geliştirme sağlayarak girişimleri destekleyen Moğolistan Ulusal Bilgi Teknolojisi Parkı'nı (NITP) ziyaret etti.
Ziyareti sonrasında Bakan Madiyev, Kazakistan ve Moğolistan arasında dijitalleşme ve teknoloji alanındaki iş birliğinin her iki ülkedeki teknik yetkinlikleri güçlendireceğini ve vatandaşların günlük yaşamlarında yeni teknolojilerin uygulanmasını geliştireceğini kaydetti ve “Moğolistan tarafı, Kazakistan'ın elektronik hükûmetinin bireysel çözümlerine özellikle ilgi gösterdi, çünkü yapısal olarak her iki ülke de benzer parametrelere sahip, bu çözümler Moğolistan'da da talep görebilir. Ayrıca Moğolistan hükûmeti şu anda ülkemiz için ilginç olabilecek dijital ekonomi ve yapay zekâya odaklanıyor” açıklamasında bulundu.