Kazakistan'dan skandal hamle: Uluslararası Rus Dili Örgütü anlaşmasını onaylıyor!

Kazakistan, Uluslararası Rus Dili Örgütü anlaşmasını onaylamaya hazırlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2024 20:02
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2024 20:02
https://www.qha.com.tr/

Kazakistan, Uluslararası Rus Dili Örgütü anlaşmasını onaylamaya hazırlanıyor. Uluslararası Rus Dili Teşkilatı’nın kurulmasına ilişkin anlaşma, Ekim ayında Kazakistan adında Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev tarafından 2023 yılının Ekim ayında imzalandı.

Hükumetin karar taslağında, "Uluslararası Rus Dili Teşkilatının Kurulmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasına İlişkin Kanun Taslağının" görüşülmek üzere Milli Meclis'e sunulması gerektiği belirtiliyor.

Hükumetin kararının kamuoyunda tartışılması 11 Haziran 2024 tarihinde sona erdi. Proje Kazakça ve Rusça olarak yayınlanacak. Kazakistan Bilim ve Yüksek Öğretim Bakanlığı, projenin teknik nedenlerden dolayı Rusça olarak mevcut olmadığından bahsetti.

OLAYLAR NASIL GELİŞTİ?

Uluslararası Rus Dili Örgütü'nün kurulmasına ilişkin anlaşma, Bağımsız Devletler Topluluğu devlet başkanları tarafından 13 Ekim'de Bişkek'te düzenlenen toplantıda imzalandı.

2022 yılında Astana'da düzenlenen zirvede Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Rus dilini desteklemek ve tanıtmak için uluslararası bir yapı oluşturulması fikrini ortaya attı. Bunun ardından 2023 yılının Ekim ayında Azerbaycan, Belarus, Kazakistan, Rusya, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan liderleri Uluslararası Rus Dili Teşkilatı'nın kurulmasına ilişkin anlaşma imzaladı.

Ekim ayında Bişkek'te düzenlenen BDT Devlet Başkanları Zirvesi’nde Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Uluslararası Rus Dili Örgütü'nün kuruluş belgelerinin imzalanmasını "tarihi" olarak nitelendirmişti.