Kazakistan'dan Rus etkisine karşı hamle!

Kazakistan, ülkedeki radyo ve televizyonlarda Rus dilinin etkisini azaltmayı amaçlayan ve yerine Kazakçanın kullanılması şartını getiren yeni bir yasa hazırlıyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2023 11:54
Haber Güncellenme Tarihi: 10.10.2023 11:54
https://www.qha.com.tr/

Kazakistan, ülkedeki radyo ve televizyonlarda Rusçanın etkisini azaltmayı amaçlayan ve yerine Kazakça kullanılması şartını getiren yeni bir kanunu hazırlıyor.

KAZAKİSTAN'DA RUSÇANIN ETKİSİ AZALIYOR

Kazakistan Parlamentosu tarafından onaylanması beklenen yeni yasayla ilgili konuşan Kazakistan Kültür Bakanı Aida Balayeva, "Medya konulu yeni yasa tasarısı, devlet dilinin televizyon ve radyodaki kullanım oranını yüzde 50'den yüzde 70'e çıkarmayı zorunlu kılıyor" ifadelerini kullandı.

KAZAKİSTAN, RUSYA'DAN UZAKLAŞMAYA ÇALIŞIYOR!

Rus nüfusun yüzde 15 civarında olduğu Kazakistan, Rusya'yla uzun bir sınır hattına sahip. Ancak, Moskova'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal girişiminden bu yana Kazak yönetimi, Batı ülkeleri ve Çin'le daha yakın ilişkiler geliştirerek Rusya ekseninden uzaklaşmaya çalışıyor.

Kazakistan daha önce de Sovyet döneminden kalma Kiril alfabesini bırakarak, Latin alfabesine geçiş yapacağını duyurmuş ve Kazakça bilmeyi Kazakistan vatandaşlığı için ön şartlardan biri haline getirmişti. Kazakistan'da parlamentoya sunulan medya yasasının bir benzeri geçen yıl komşu Kırgızistan'da da yürürlüğe girmişti. Kırgızistan'daki yasa, memurların Kırgızcayı akıcı bir şekilde konuşmasını zorunlu tutuyor ve medya kuruluşlarının yayımladığı içeriğin en az yüzde 60'ının Kırgız dilinde olmasını öngörüyordu.