Kazakistan'da vatana ihanetten suçlanan Masimov'a 18 yıl hapis cezası!

Kazakistan'da geçen yıl ocak ayında devlete ihanet suçundan tutuklanan, Ulusal Güvenlik Komitesi eski Başkanı Kerim Masimov 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2023 10:29
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2023 10:29
https://www.qha.com.tr/

Kazakistan'da geçten yıl ocak ayında başlayan protestolarda Ulusal Güvenlik Komitesi eski Başkanı Kerim Masimov devlete ihanet suçundan tutuklanmıştı. Astana Bölgelerarası İhtisas Mahkemesi, Masimov'a 18 yıl hapis cezası verdi.

ORTAKLARIDA CEZALANDIRILDI

Kazakistan Astana Bölgelerarası İhtisas Mahkemesinden yapılan yazılı açıklamada, Masimov'un 18 yıl hapis cezasına çarptırıldığı bildirildi. Masimov'un mal varlığına el konulması ve kamu hizmetinde ömür boyu yoksun bırakılmasına hükmedildiği belirtildi. Ayrıca, eski Ulusal Güvenlik Komitesi Başkan yardımcıları Anuar Sadıkulov'a 16 yıl, Daulet Yergojin'e 15 yıl ve Marat Osipov'a 3 yıl hapis cezaları verildiği aktarıldı.

KAZAKİSTAN'DAKİ OCAK OLAYLARI

Kazakistan'da geçen sene akaryakıt fiyatlarına zam yapılmasıyla protestolar hükumet karşıtı protestolara ve şiddet olaylarına dönüşmüştü. Olayların ardından başlatılan operasyonlarda Masimov ve 3 yardımcısı ile çok sayıda devlet görevlisi gözaltına alınmıştı. Masimov, darbe girişiminde bulunmak, vatana ihanet ve görevi kötüye kullanmakla suçlanmıştı.

2 YÜZDEN FAZLA KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Protestolarda halk 2 Ocak'ta Kazakistan'ın Mangistau bölgesindeki Janaözen ve Aktau'da akaryakıt fiyatlarına zam yapılmasına karşı sokaklara döküldü. Protestolar iki gün sonra Almatı ve ülke genelindeki diğer şehirlere yayılarak şiddetini arttırmıştı. Güvenlik güçleriyle göstericiler arasında çıkan çatışmalarda 200'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Hükumet karşıtı protestoların ardından Kazakistan'ın kurucu lideri Nazarbayev ve onun oluşturduğu elit kadrolar iktidarı kaybetti.