Kazakistan'da Nazarbayev'e hakaret suç sayılmayacak!

Kazakistan'ın eski ve kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev için düzenlenmiş hakaret suçu maddesinin iptal edileceği açıklandı.

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2023 15:44
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2023 15:44
https://www.qha.com.tr/

Kazakistan’da milletvekilleri, eski ve kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e hakaretten kovuşturma yapılmasını öngören Kazakistan Ceza Kanunu maddesini yürürlükten kaldırmaya hazırlanıyor.

KAZAKİSTAN ADALET BAKANLIĞI, İPTALİ DOĞRULADI

Kazakistan Milletvekili Snejanna İmaşeva, 1 Haziran 2023 tarihinde konuya ilişkin açıklama yaptı. İmaşeva, Kazakistan Ceza Kanunu’nun 373. Maddesine göre Kazakistan’ın ilk cumhurbaşkanının alenen aşağılanması veya "onur ve haysiyetine" yönelik diğer herhangi bir girişimin 5 yıla kadar hapis cezasıyla "cezalandırılma suçunun" iptalinin gerçekleşeceğini söyledi. Kazakistan Adalet Bakanlığı, İmaşeva’nın ifadelerini doğruladı.

4 AY ÖNCE ELBAŞI UNVANI KALDIRILDI

Kazakistan Anayasa Mahkemesi, kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in "elbaşı" unvanının kaldırılması ile ilgili ilk kararını açıkladı. Kazakistan Anayasa Mahkemesinin 10 Ocak 2023 tarihinde konuyla ilgili resmi sitesinde yaptığı açıklamada, "Kazakistan Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in "Elbaşı" unvanının Kazakistan Cumhuriyeti'nin yürürlükteki kanununda hiçbir dayanağı olmadığının kabul edilmesi üzerine hükümsüz olarak kabul edildi ve elbaşı unvanı tamamen kaldırıldı." ifadesine yer verildi.