Kazakistan’da 18 Mayıs öncesi Kırım Tatarları hakkında makale

Kazakistan’da yayınlanan Türk Alemi gazetesinde Kırım Tatarları hakkında makale yayınlandı.

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2017 12:21
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2017 12:21
https://www.qha.com.tr/

18 Mayıs Kırım Tatar Sürgün Kurbanlarını Anma Günü yaklaşırken, Kazakistan’da Kazakistan’daki tüm Türklerin ortak gazetesi olan Türk Alemi gazetesinde Kırım Tatarları hakkında geniş bir makale yayınlandı.

Filolog Dr. Seydin Bizakov’un Kazak dilinde kaleme aldığı makalede Kırım ve Kırım Tatarlarının tarihi anlatılırken, tüm dünyanın Kırım Tatar halkının trajik kaderini bilmesi gerektiği ve Kırım Tatarlarıyla dayanışma içinde olunması gerektiği kaydediliyor.

Ayrıca makalede, günümüzde de Rus işgali altında bulunan Kırım’da Kırım Tatar halkının çok zor durumda olduğunu belirten Seydin Bizakov, çok büyük acılar çeken ama Stalin ve komünist sistemi yenen Kırım Tatar halkının özgür olacağına ve Kırım Tatar milli özerkliğinin kurulacağına inanıldığına dair ibareler de yer aldı. Makalede Kırım’ın Ukrayna’nın bir parçası olduğu kaydedilirken, geleceğinin Ukrayna’ya bağlı Kırım Tatar Özerk Cumhuriyeti olduğu belirtiliyor.

Sovyet hükümeti, 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatar erkeklerinin büyük çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu Kırım Tatar Sürgününü Soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini Kırım Tatar Soykırım Kurbanları anma günü olarak ilan etti.