Karabağ'da Azerbaycan askerleri ile Ermeni güçleri arasında çatışma 

Karabağ'da, Azerbaycan askerleri ile Ermeni güçleri arasında çatışma çıktı. Ölü ve yaralıların olduğu bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2023 15:39
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2023 15:39
https://www.qha.com.tr/

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da, Azerbaycan askerleri ile Ermeni güçleri arasında çatışma çıktığını duyurdu. Bakanlık, her iki taraftan ölü ve yaralıların olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan bugün konuya ilişkin yapılan açıklamada, geçici olarak Rus unsurların konuşlandırıldığı ve Ermeni nüfusun yaşadığı Azerbaycan topraklarına Ermenistan'dan Hankendi-Halfeli-Turşsu yolu kullanılarak askeri teçhizat, mühimmat ve personel nakliyesi yapıldığı yönündeki bilgiler üzerine Azerbaycan askerlerinin harekete geçtiği belirtildi.

Bugün sabah saatlerinde Azerbaycan askerlerinin yasa dışı askeri nakliye yapan bir aracı kontrol amacıyla durdurmak istediği belirtilen açıklamada, araçtakilerin ateş açması üzerine çatışma çıktığı aktarıldı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada, Karabağ'daki sözde barış gücü unsurları bulunduran Rusya'ya yönelik uyarılar yinelenerek şu ifadeler yer aldı:

"Ermenistan Cumhuriyeti'nden Rus barış gücü birliğinin geçici olarak konuşlandığı Azerbaycan'a Khankendi-Khalfali-Turssu yolu kullanılarak askeri teçhizat, mühimmat ve personel nakliyesi hakkında operasyonel bilgi alındı.

5 Mart sabahı, alınan bilgileri kontrol etmek için Azerbaycan Ordusu birlikleri tarafından yasadışı askeri nakliye yapan araçlar durdurulmaya ve kontrol edilmeye çalışıldı.

Karşı taraftan ateş açıldı ve çıkan çatışmada her iki taraftan da ölü ve yaralılar oldu.

Azerbaycan tarafı, Üçlü Deklarasyonun hükümlerinin koşulsuz ve tam olarak yerine getirilmesinin sağlanması gerektiğini Rus barışı koruma birliğinin komutanlığının dikkatine sunar.

Karabağ ekonomik bölgesi ile Ermenistan Cumhuriyeti arasında kullanılabilecek tek yolun Hankendi-Laçin yolu olduğunu bildiririz. Rus barışı koruma birliği komutanlığına bir kez daha hatırlatıyoruz ki, askeri ve diğer amaçlı ulaşımın başka güzergahlarda uygulanması kesinlikle kabul edilemez.

Ermenistan'dan Karabağ ekonomik bölgesine silah, mühimmat, mayınlar dahil diğer askeri teçhizat, yakıt ve insan gücü nakliyesinin gerçeklerinin daha önce tespit edildiğini hatırlatırız.

Azerbaycan tarafı, söz konusu güzergâhta mayın taşınması konusunda uluslararası toplumu defalarca uyardı.

Ayrıca 2022 yılında Türkiye-Rusya Ortak İzleme Merkezi yetkililerinin Ermenistan'ın gömdüğü ve sonradan ortaya çıkardığı mayınları incelemek üzere bölgeyi ziyaret edeceklerini bildiririz.

Bugünkü olay, Azerbaycan'ın Laçin-Hankendi yolunda uygun bir kontrol noktası kurması gerektiğini bir kez daha gösteriyor.

Ermenistan'ın halen Azerbaycan'ın Karabağ ekonomik bölgesine askeri sevkiyatlar gerçekleştirmesi, ülkenin Azerbaycan'a yönelik saldırganlığının ve terör politikasının devam etmesidir.

Provokasyonun tüm sorumluluğu Ermenistan'ın askeri ve siyasi liderliğine aittir."

ÖLÜ VE YARALILAR VAR

Karabağ'da çıkan çatışmada, her iki taraftan ölü ve yaralıların olduğu bildirildi. Azerbaycan Savunma Bakanlığından Azerbaycan'ın kayıplarına ilişkin henüz bilgi paylaşılmadı. Ermenistan basınına göre ise çatışmada 3 Ermeni polisi öldü.