Doğu Türkistan'ın işgal edişinin 75. yıl dönümü dünyanın farkı ülkelerinde protesto ediliyor. Bu kapsamda Japonya'nın başkenti Tokyo'da, Çin'in kuruluşunun ve Doğu Türkistan'ı işgal edişinin 75. yıl dönümünde Japonya'da yaşayan 5 Uygur Türkü, Çin'in Uygurlara karşı uyguladığı soykırım ve baskı politikalarını protesto etti.
Japonya'da Çin'in kuruluş, Doğu Türkistan'ın işgal yıl dönümü protesto edildi pic.twitter.com/H2cE1jIkg7
— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) September 30, 2024DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ
Protestocular, Çin'in Tokyo Büyükelçiliği önünde toplanarak Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerine dikkat çekti. Gösteride, Uygur halkının maruz kaldığı soykırım ve kitlesel eziyetler kınandı. Katılımcılar, uluslararası toplumu bu duruma karşı harekete geçmeye çağırdı.
DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ GERÇEKLER
Geçen yıl, tamamen Çin'in kontrolü ve izin verdiği yerleri ziyaret eden Avustralya'nın dünyaca ünlü televizyon kanalı ABC ekibi, Çin Komünist Partisinin (ÇKP) yıllar süren acımasız baskısının ardından Doğu Türkistan'ı bir turizm noktasına dönüştürmeye çalıştığını aktarmıştı. ABC'nin 30 Eylül 2023 tarihinde yayımladığı özel raporunda, Çin'in baskıları neticesinde Doğu Türkistan'ın dünyadan izole edildiği bildirilmişti.
DOĞU TÜRKİSTAN'DA SOYKIRIM YAŞANIYOR!
Çin Halk Cumhuriyeti hükûmetinin sistematik baskıları ve asimilasyon politikaları ile Doğu Türkistan’da bir halk topyekûn soykırıma uğradı ve bugün halen uğramaya devam ediyor. Millî, dini, siyasî ve kültürel olarak Doğu Türkistan’da Çinli olmayan tüm Türk kökenli milletler, bu baskının kurbanı oluyor. Doğu Türkistan’da soykırıma varan ağır insan hakları ihlalleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor.