İstanbul'da 5 Nisan Barın Katliamı kurbanları anılacak

Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği, 5 Nisan Barın Katliamı'nı anmak amacıyla Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde basın açıklaması düzenleyecek.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2024 16:55
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2024 16:55
https://www.qha.com.tr/

Çin'in 5 Şubat 1997 Ramazan ayının son günlerinde kanlı bir katliam meydana geldi. Aradan geçen çeyrek asıra rağmen Doğu Türkistanlıların acıları dinmiyor.

ÇİN'İN İSTANBUL BAŞKONSOLOSLUĞU ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI

Doğu Türkistan’ın Kaşgar şehrine bağlı Barın kasabasında 5 Nisan 1990 tarihinde, Çin hükumeti vahşi bir katliama imza attı. Katliamın 34. yıl dönümünde Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği tarafından 5 Nisan Barın Katliamı'nı anmak amacı ile, 5 Nisan 2024 saat 18.30'da Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde basın açıklaması düzenleyecek.

"ÇİN KONSOLOSLUĞU ÖNÜNDE TOPLANACAĞIZ VE BİRLİKTE ORUCUMUZU AÇACAĞIZ"

Basın açıklaması ile ilgili birlikten yapılan yazılı açıklamada, "5 Nisan Barin katliamını Unutmayacağız  Oruçtan da Vazgeçmeyeceğiz  Barin Katliamını Anma ve Oruç Yasağını Kınama Protestosu ve Basın Açıklamasına Davet  5 Nisan 1990 tarihinde Doğu Türkistan'ın Barın kasabasında, ayaklanan ve işgalci Çin hükümeti tarafından gerçekleştirilen katliamı sonucu şehit düşen kahramanlarımızı anmak ve Doğu Türkistan'da uygulanan oruç yasağını protesto etmek amacıyla İstanbul Çin Konsolosluğu önünde toplanacağız ve birlikte orucumuzu açacağız. Çin'e karşı duruşumuzu sergilemek için düzenleyeceğimiz programımıza siz değerli kardeşimizi davet ediyoruz ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

ÇİN, HAKLI TALEPLERE AĞIR SİLAHLARLA CEVAP VERDİ!

Takvimler 5 Nisan 1990'ı gösterdiğinde, Doğu Türkistan’ın Kaşgar şehrine bağlı Aktu ilçesinin Barın kasabasında halk, hükumetin Uygur kadınlara uyguladığı zorunlu kürtaj ve tek çocuk politikasına karşı tepki gösterdi. Yerel hükumet binası önünde toplanan binlerce insan, baskıların son bulmasını ve Çinlilerin, Doğu Türkistan’a kitlesel göç ve yerleşiminin durdurulmasını talep etti. Ancak Çinli yetkililer, Uygur Türklerinin haklı taleplerine silahla karşılık verdi. Silahsız insanların üzerine askeri araçları süren Çin ordusu, gerilimi körükledi.

HÜRRİYET İÇİN VERİLEN MÜCADELE

Büyük bir hınç, öfke ve nefret psikolojisi ile hareket eden Çin ordusu, kasabada önüne çıkan genç-yaşlı, kadın-erkek veya çocuk ayrıt etmeksizin on binlerce Uygur Türkünü katletti. Çin'in sistematik baskı, asimilasyon ve soykırımına karşı hürriyet için verilen mücadele, Çin halk kurtuluş ordusunun bölgeye binlerce ağır silah ve asker göndermesiyle 10 Nisan'da kanlı bastırıldı.