İran, Tebriz Üniversitesinin Azerbaycan Araştırmaları Merkezini kapattı!

İran, Tebriz Üniversitesinin sembolik bölümlerinden biri olan Azerbaycan Araştırmaları Merkezini kapattı.

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2023 10:21
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2023 10:21
https://www.qha.com.tr/

İran hükumeti, ülkenin önde gelen Tebriz Üniversitesinde skandal bir karara imza attı. Üniversitenin önemli bölümlerinden biri olan Azerbaycan Araştırmaları Merkezi, İran yönetimi tarafından kapatıldı. 

İran yönetimi, son haftalarda Tebriz Üniversitesinin Azerbaycan Araştırmaları Merkezinin yöneticilerinim çeşitli bahanelerle telefon arama ve sorgulama sayılarını artırdı. İran, araştırma merkezinin mensuplarını sürekli, hukuka, öğrenci haklarına ve işlem mekanizmasına aykırı bir şekilde tehdit etti ve sorguya çekti. 

Tebriz Üniversitesinin yönetimi, hiçbir bürokratik süreç başlatmadan 3 hafta önce Azerbaycan Araştırmaları Merkezinde bulunan herkesin, üniversite kimlik kartlarını iptal etti. Merkezin bir parçası olan çok sayıda öğrenci, karara karşı çıktığı için Tebriz İstihbarat Dairesi’ne çağırıldı ve sorguya çekildi. Merkezin öğrencilerinden birinin ise kefalet karşılığında serbest bırakıldığı öğrenildi.

İKİ SEBEP ORTAYA ATILDI

Azerbaycan Araştırmaları Merkezinin kapatılmasına ilişkin iki sebep ortaya atıldı. Ortaya atılan iki sebep, Merkezin, Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliğinde gerçekleşen saldırıyı kınayan bir metnin yayımlanması ve Türk nüfusunun yoğun olduğu Hoy şehrinde meydana gelen depremde; merkezin sürekli deprem bölgesi için yardım toplaması olarak gösterildi.

Azerbaycan Araştırmaları Merkezi hem Tebriz Üniversitesi hem de Güney Azerbaycan Türkleri için sembolik bir anlam taşıyor.