İran meclisinde Urmu Gölü hakkında toplantı düzenlendi

İran meclisinde Urmu Gölü'nün kurtarılması hakkında bakanların ve milletvekillerinin katılımı ile bir toplantı düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2017 18:02
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2017 18:02
https://www.qha.com.tr/

İran meclisinde Urmu Gölü'nün kurtarılması hakkında bakanların ve milletvekillerinin katılım ile bir toplantı düzenlendi. Toplantının 16 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirildiği öğrenildi. Toplantıya İran meclis başkanı, üç Cumhurbaşkanı yardımcısı ve Urmu milletvekili Nadir Gazipur katıldı.

Araz News'in haberine göre Güney Azerbaycan Türk'ü olan Urmu milletvekili Nadir Gazipur 19 Aralık'ta toplantıya dair bir video yayınladı. Videoda Urmu Gölü'ne dökülen suları engelleyen barajlardan olan Silve barajının suyunun Urmu Gölü'ne aktarılacağını açıklandı.

Bakanlıklar da Urmu Gölü'ne dökülen suların engellenmemesi ve var olan baraj ve set göllerinin sularının Urmu Gölü'ne aktarılması için çaba sarf edeceklerini duyurdular. Urmu Gölü'nün çevresinde 52 baraj bulunduğu belirtildi. Bu barajlar Urmu Gölü'nün kuruması yönünde tüm uyarılara rağmen inşa edilmişti. 

Bu kararlara göre artık bölgede tarımsal faaliyetler kısıtlanacak. Araz News haber yorumcuları ise 1990'lı yıllarda yapılan Güney Azerbaycanlı milli aktivistlerin itirazlarına dikkati çekerek o günlerde o insanlar tutuklanmak yerine dinlenilseydi bugün köylü de Urmu Gölü de zarar görmezdi" dedi.

Dünyanın 3. büyük tuz gölü olan Urmu Gölü'nde son 20 yıldır su seviyesi %70 oranında azalmış durumda. İran'ın kuzeyinde yaşayan Güney Azerbaycan Türkleri ise bu durumdan İran rejimini sorumlu tutuyor. Urmu Gölü, Türkiye sınırına 50 km uzaklıkta ve Türklerin yoğun olarak yaşadığı Batı Azerbaycan eyaletinin Urmu şehrinde bulunuyor. Hemen doğusunda ise Tebriz şehri yer alıyor. Gölün kuruması halinde büyük bir tuz fırtınası tehlikesinin mevcut olduğu belirtiliyor. 500 km çapta yaşamsal ve tarımsal faaliyetleri etkileyecek bu durum, Türkiye sınırına yakın yaşayan Türklerin İran'ın iç bölgelerine göç etmesini zorunlu hale getireceği düşünülüyor. Bu nedenle Güney Azerbaycanlı aktivistler bunun kasıtlı bir doğa katliamı ve zorunlu göç projesi olduğunu dile getiriyor.