Baskıcı İran rejimi, Güney Azerbaycan Türklerinin diline ve kültürüne yönelik baskılarını her geçen gün artırıyor.
11 Ekim 2024 tarihinde Tahran'dan Tebriz'e hareket eden bir yolcu uçağında kabin görevlisinin yolcuları Türkçe bir şekilde "Hoş geldiniz" diyerek selamlaması İranlıları rahatsız etti. Ata Hava Yolları'na ait 5056 sayılı yolcu uçağını hedef alan ayrılıkçı İranlılar, Güney Azerbaycan'da tartışmalara yol açtı.
KABİN GÖREVLİSİ İŞTEN ÇIKARILDI!
Tebriz medyası Türkçe konuşan kabin görevlisinin işten çıkarıldığını belirtirken, Ata Hava Yolları'nın Operasyon Daire Başkanı Saman Akhte ise söz konusu haberi doğruladı. Akhte, "5606 no'lu Tahran sefer sayılı Tebriz'e uçan yolcuların beyanları ve bazı yolcuların şikayetleri doğrultusunda gerekli incelemeleri yaptıktan sonra, bahsi geçen uçuş görevlisinin kurallar çerçevesinde hareket etmediğini ifade ederim. Yolcuları Türkçe ifadelerle selamladı. Bu kanuna ve mevzuata aykırıdır. Alınan ön karara göre kılavuzun bir yıl süreyle durdurulmasına ve davasının değerlendirilmek üzere ihlallerle mücadele birimine gönderilmesine karar verildi." diyerek, Güney Azerbaycan'daki ayrılıkçı politikayı bir kez daha gün yüzüne çıkardı.
"BÖLÜCÜ OLAN BİZ DEĞİL, BU EYLEMLERE İZİN VEREN SİZLERSİNİZ"
Olayın ardından Ata Hava Yolları'nın sahibi Muhammedrza Zunuzi, söz konusu olayın ayrımcılık politikasına hizmet ettiğini vurguladı. Konunun İran medyasına yansıdığını ve abartıldığını ifade eden Zunuzi, "İran televizyonu ülkede yaşayan tüm halklarındır, biz bölücü değiliz, sizler bu eylemlerle istismarlara izin veren bölücülersiniz" dedi. Zunuzi sözlerine şu ifadelerle devam etti:
Biz konuşmak istediğimizde bizi bölücü, pan-Türkist olarak etiketliyorlar, siz ve atalarınız bölücüsünüz. Ne oldu? Biz sadece Farsça ve İngilizcenin yanı sıra Türkçe olarak da konuklara 'Hoş geldiniz' denilmesini söyledik. Bunun neresinde ayrılıkçılık var? Farsça olmayan dilleri kullanma hakkı anayasaya yansımadı mı?
UÇAKLARDA İNGİLİZCE VE FARSÇA DIŞINDA KONUŞULMASI YASAKLANDI
İran Hava Yolları Sözcüsü Cafer Yazerlu ise yaptığı açıklamada, "Bundan sonra herhangi bir yanlış anlaşılmayı önlemek amacıyla, İran Hava Yolları'na ait yolcu uçaklarında yolcuların Farsça ve İngilizce dışında başka bir dilde selamlanmaması ve misafirlere bu iki dil dışında herhangi bir dilde selam verilmemesi gerekmektedir." ifadelerine yer verdi.