İran'ın Türk alerjisi: Türkmenistan sınırını kapattı

İran, Türkmenistan ile olan sınır kapılarını kapattı. Türkmenistan vatandaşları 4 Ekim 2024 tarihinden itibaren geri gönderilmeye başlandı.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2024 18:36
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2024 18:36
https://www.qha.com.tr/

İran, 4 Ekim 2024 tarihinde Türkmenistan ile olan sınırını kapattı. İran'a gitmek isteyen Türkmenistan vatandaşları ise geri gönderilmeye başlandı.

Türkmenistan basın servisi Turkmennews'in aktardığına göre, Türkmenistanlı girişimciler, ziyaretçiler ve tedavi amacıyla komşu ülkeye gitmek isteyen birçok kişi sınırdan geri dönmek zorunda kaldı.

Gaudan-Badzhigiran ve Serahs kontrol noktalarında İran'a ait tırların da Türkmenistan'a geçişine izin verilmiyor. Bu durum birkaç gün içinde ülkede bitkisel yağ kıtlığına yol açtı.

BELİRSİZ SEBEPLERLE KAPANDI

Sınırın kapanma nedeni ise henüz netleşmiş değil. Bazı analizciler bu durumu İran ve İsrail arasındaki gerilimle bağlantılı olduğunu ileri sürüyor.

Sınırın kapanmasının ardından Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat ve diğer bölgelerde bitkisel yağ kıtlığı baş gösterdi. Aşkabat'ın toptan pazarlarında yağ satışına rastlanmıyor. Ülkedeki hipermarketlerde ise müşterilere sadece bir litrelik yağ satışı yapılıyor.