İran’da tutuklu olan 2023 Nobel Barış Ödülü sahibi, Güney Azerbaycan Türkü insan hakları savunucusu Nergiz Mehemmedi 26 Ocak'ta Birleşmiş Milletler'e mektup gönerdi. Mehemmedi mektubunda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten İran hükümetinin kadınlara yönelik cinsel ayrımcılık politikasını uluslararası kamuoyunda suç olarak tanımasını istedi.
BU İNSANLIK DIŞI VE TEHLİKELİ BASKIYI DURDURUN
Mektubunda İran'daki cinsel istismara dikkat çeken Muhammedi, "İran, hükumetin tüm yetkililerini sistematik ve amaçlı bir şekilde kullanıyor. Özellikle yasalar çıkararak, kadınları boyunduruk altına alma ve onları insan haklarından mahrum etme politikasını teşvik ediyor. Bu insanlık dışı ve tehlikeli baskıyı durdurmak için derhal önlem almalıyız" ifadelerine yer verdi.
"BU ZOR BİR YOL DEĞİLDİR VE BAŞARILABİLİR"
Ayrıca BM'nin bazı kanunlarda değişiklik yapmasını isteyen Muhammedi mektubunda, "İhtiyacımız olan şey, BM'nin insanlığa karşı suçlarla ilgili taslak anlaşmasında cinsiyet ve toplumsal cinsiyet ayrımcılığını da içerecek şekilde değişiklik yapılması. Bu zor bir yol değildir ve başarılabilir. İran ve Afganistan'daki kadınlar, Birleşmiş Milletler'in acil ilgisini ve eylemini bekliyor, bu da kaçınılmazdır" ifadelerini kullandı.
NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NE LAYIK GÖRÜLEN NERGİZ MEHEMMEDİ KİMDİR?
Nergiz Mehemmedi, 21 Nisan 1972'de Güney Azerbaycan'ın Zencan şehrinde dünyaya geldi. Tanınmış bir gazeteci ve insan hakları savunucusu olan Mehemmedi, İran'da çeşitli medya kuruluşlarında çalıştı. 2022 yılının eylül ayında İran'da başlayan protestoların ilk ve aktif katılımcılarından biriydi. Nergiz Mehemmedi, 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Nargiz Mehemmedi, Sınır Tanımayan Gazeteciler organizasyonunun 2022 yılı Cesaret Ödülü'ne layık görüldü. 2023 yılının ocak ayında Olof Palme Ödülü'nü aldı.
Öte yandan, 3 Mayıs 2023 tarihinde tutuklu gazeteciler Nergiz Mehemmedi, Nilufer Hamidi ve İlahe Mehemmedi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü'ne layık görülmüştü.