Irak'ta nüfus sayımı yaklaşıyor: Türkmenlerin nüfusu merak konusu

Bu sene Irak genelinde 20-21 Kasım 2024 tarihlerinde gerçekleşecek olan nüfus ve konut sayımı için sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Bu kapsamda hak ihlâline tâbi tutulan Türkmenlerin nüfusu merak ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 02.09.2024 17:49
Haber Güncellenme Tarihi: 02.09.2024 17:49
https://www.qha.com.tr/

Irak genelinde gerçekleşecek olan nüfus sayımına sayılı günler kaldı. 2024 yılında ülke genelinde etnik açıdan çeşitliliğe sahip olan Irak'ta yapılacak olan nüfus sayımının tarihi açıklandı. Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani başkanlığındaki Yüksek Nüfus Konseyi, sayımın 20-21 Kasım 2024 tarihlerinde yapılacağını duyurdu. 

Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada nüfus ve konut sayımı hazırlıklarının Başbakan es-Sudani liderliğindeki toplantıda gerçekleştirildiğini ve sayımın sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için kararlar verildiği bildirildi. Ayrıca sayım boyunca sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Buna göre Türkmenlerin haklarının ihlal edildiği Irak'ta nüfuslarının ne kadar olduğu ise merak konusu oldu. 

KERKÜK'TE SEÇİM SKANDALI

Toplamda 16 üyesi bulunan Kerkük İl Meclisi, 10 Ağustos 2024'te 9 üye ile gerçekleştirdiği sözde seçimle Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) partisine mensup Rebvar Taha'yı Valilik görevine getirdi. Öte yandan Arap Koalisyonundan Muhammed Hafız ise İl Meclis Başkanı seçildi. Türkmenlerin saf dışı bırakılarak yapıldığı oylama tartışma yaratırken, kentteki etnik gruplar arasındaki gerginlik yükseldi.

Ayrıca seçime Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) üyeleri ve 3 Arap üye de seçime katılım sağlamadı. Irak Türkmen Cephesi (ITC) bir otel odasında gerçekleştirilen sözde seçimin yasal olmadığını belirterek, seçimin iptali için Yüksek Federal Mahkeme'ye başvuruda bulundu.