"Irak makamları, Türkiye'deki deprem felaketini fırsat bildi Türkçeyi yasakladı"

Irak Türkü akademisyen Dr. Öğr. Üyesi Şehabettin Kırdar, Irak hükumetinin, Kerkük'te resmi dairelerde Türkçe yazışmayı yasaklama kararını 1 Mart 2023 tarihinde Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2023 20:13
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2023 20:13
https://www.qha.com.tr/

Ayyıldız Huri KAPTAN/QHA Ankara

İran destekli Irak hükumeti, Kerkük'te resmî dairelerde Türkçe yazışmayı yasakladı. Irak'ta, Bakanlar Kurulunun 20 Şubat'ta aldığı kararla, Kerkük'teki devlet dairelerinde sadece Kürtçe ve Arapça kullanılmasına karar verildi. Bu karar, Türkmenlerin çoğunlukta yaşadığı Kerkük'teki Türkmenlerin dil ve kültürel haklarını yok sayan Türkçe yasağı kararının, Türkiye'nin tüm imkanlarını seferber ettiği Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem felaketinin hemen ardından alınması dikkat çekti.

Irak Türkü akademisyen Necmettin Erbakan Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Şehabettin Kırdar, Irak hükumetinin Kerkük'te resmi dairelerde Türkçe yazışmayı yasaklama kararını 1 Mart 2023 tarihinde Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirdi.

Dr. Öğr. Üyesi Şehabettin Kırdar, "Bu, siyasi bir karar. Baktılar; Kerkük ile Türkiye arasında büyük bir bağ var ve bu bağı koparmak için bu kararı aldılar. Malumunuz Türkiye deprem felaketinin açtığı tahribatla meşgul. Kerkük'te zaten Saddam zamanından beri sindirilmeye çalışılan bir milletiz. Kendi haklarımızı savunamıyoruz. Saddam zamanında da Saddam'dan sonraki süreçte de Türkiye korkusu olmasa idi Irak'ta Kerkük'ü, Türkmenleri dağıtacaklardı." dedi.

80'li yıllarda Irak Türklerinin devlet dairelerinde çalışmalarına imkan tanıyan tayin hakkının olmadığını belirten Kırdar, "Hep Kerkük dışına atanırlardı. Saddam'dan sonraki süreçte Türkiye'nin de desteğiyle Irak'ta Türkmenleri daha fazla dağıtamadılar bir soykırıma cesaret edemediler. Ama bunun yolunu açtılar. Irak'taki Türkmenlerin Kerkük'ten çıkmasına göz yumdular." ifadelerini kullandı.

Kırdar, Irak makamlarının, Türkiye'nin depremin getirdiği felaketle uğraşıyor ve seçim sürecine yaklaşıyor olmasını fırsat bildiğini dile getirerek "Türkiye büyük problemler ile baş başa." dedi.

"IRAK MAKAMLARI, TÜRKİYE'DEKİ DEPREM FELAKETİNİ FIRSAT BİLDİ!"

Kırdar, ayrıca Irak Türklerinin anadili ve kültürüne sahip çıkma noktasında geçmişten bugüne Kerkük'te yaşadığı sıkıntılara örnek vererek şu ifadelere dikkat çekti:

(80'li yıllarda) Saddam döneminde de Türkçe yazışmalar hatta telefonda Türkmence konuşmaları bile yasakladılar. Bize resmen "Türkmence konuşmayın" dediler. Tabii ki buna uymadık. Saddam döneminde, Türkiye'nin müdahalesi ile ulaşamadıkları hedeflerine şu an Türkiye'nin içinde bulunduğu sıkıntılı durumları fırsat bilerek yapmaya çalışıyorlar.