İngiliz vekilden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınmasına destek

Birleşik Krallık Avam Kamarası Milletvekili Sammy Wilson, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması gerektiğini vurguladı. İngiliz vekil, Kıbrıs'ta İrlanda benzeri "Hayırlı Cuma Anlaşması" yapılması için öneride bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2023 10:54
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2023 10:54
https://www.qha.com.tr/

Birleşik Krallık'ta Avam Kamarası Milltevekili Sammy Wilson, Politicshome dergisinde Kıbrıs meselesi hakkında dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Wilson, 31 Temmuz 2023 tarihli "Kıbrıs'ın da Hayırlı Cuma Anlaşması'na İhtiyacı Var" başlığını taşıyan yazısında, Kıbrıs meselesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hakkında değerlendirme yaptı.

Wilson, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bağımsız bir devlet olarak kabul edilememesi için hiçbir neden yok" ifadelerine yer verdi. Kıbrıs’ta çözüm planlarını Rumların reddetiğini de vurgulayan Wilson, Birleşik Krallık’ın Kıbrıs Türkleri ve Rumlar arasında arabulucu bir rol üstlenmesini istedi.

HAYIRLI CUMA ANLAŞMASI NEDİR?

Birleşik Krallık Milletvekili Sammy Wilson, Kuzey İrlanda barış sürecinde imzalanan “Hayırlı Cuma Anlaşması” olarak da bilinen Belfast Anlaşması’na gönderme yaptı. 1988’de imzalanan Hayırlı Cuma Anlaşması ile toplumsal kesimler arasındaki düşmanlık oldukça azalmıştı. Kuzey İrlanda Barış Süreci ve Hayırlı Cuma Anlaşması dünya üzerindeki çatışma bölgeleri için bir çözüm modeli olarak kabul edilmekte.