Erşat Salihi'ye göre referandum Barzani'nin pazarlık taktiği

Irak Türkmen Cephesi lideri Salihi: "Barzani referandumu pazarlık masası olarak kullanıyor ve Bağdat yönetimi ile ABD'den istediğini aldığı an referandumdan vazgeçecek."

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2017 15:47
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2017 15:47
https://www.qha.com.tr/

Irak Türkmen Cephesi lideri (ITC) Erşat Salihi, 15 Ağustos'ta Hürriyet gazetesine Irak'taki referandum hakkında demeçler verdi. Salihi'ye göre Barzani referandumu pazarlık masası olarak kullanıyor ve Bağdat yönetimi ile ABD'den istediğini aldığı an referandumdan vazgeçecek. Erşat Salihi referandum günü yaklaştıkça bu pazarlık çıtasının yükseltileceğini ve daha yoğun görüşmelerin gerçekleştirileceğini belirtti.

158361

Erşat Salihi geçtiğimiz günlerde Barzani yönetimi ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) temsilcilerinden oluşan bir Bağdat'a gittiğini vurguladı. Salihi: "Bu heyetin Bağdat yönetimiyle ciddi bir pazarlık yapacağını düşünüyoruz. Barzani, Kürt bölgesindeki devlet memurlarının maaşlarının düzenli şekilde ödenmesi, şimdiye kadar gecikmiş maaşların toptan verilmesi ve petrol satışı konusunda önüne hiçbir engel çıkarılmaması karşılığında referandumdan vazgeçebileceği mesajını Bağdat’a verebilir. Aynı şekilde ABD’den de topraklarının güvenliği için çok daha uzun vadede güvence talep edebilir." ifadelerinde bulundu.

Erşat Salihi referandumun özellikle Kerkük'te büyük infiallere ve çatışmalara yol açacağını belirtti. Kerkük'ün Türkmen şehri olduğunu vurgulayan Salihi bu bölgede bu tür adımlar şiddetten başka bir geri dönüş sağlamaz ifadelerinde bulundu.

158284

Ayrıca Erşat Salihi resmi sosyal medya hesaplarında yaptığı açıklamalarda referandum sonrası Kürtlerin Irak, İran ve Türkiye'deki haklarını ve güvenilirliklerini tamamen yitireceğini savundu. Irak anayasasının gerektirdiği şekilde Kürt delegasyonunun isteklerinin Bağdat tarafından reddedilmesini gerektiğini de sözlerine ekledi.