Ermenistan Parlamentosu Azerbaycan sınırları konusunda adım attı!

Ermenistan Parlamentosu, Ermenistan-Azerbaycan Sınırının Belirlenmesi ve Tahliyesi Komisyonlarının Tüzüğü Hakkındaki Yasa Tasarısını onayladı. Ermenistan Anayasa Mahkemesi, bir ay önce tasarının onaylanması için yeşil ışık yakmıştı.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2024 18:12
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2024 18:12
https://www.qha.com.tr/

Ermenistan Parlamentosu, Ermenistan-Azerbaycan Sınırının Belirlenmesi ve Tahliyesi Komisyonlarının Tüzüğü Hakkındaki Yasa Tasarısını onayladı. Tasarı, Ermenistan Parlamentosu Genel Kurulunda 67 lehte oyla onaylandı. Bu tasarıya göre sınırlar, iki ülkenin de bağımsızlığını yeni kazandığı, eski Sovyet cumhuriyetlerinin birbirlerinin Sovyet dönemi sınırlarını tanıdığı 1991 Alma-Ata Deklarasyonu'na dayanacak.

Parlamentodaki muhalefetten ise tepki ise gecikmedi. Muhalefet, onaylanan tasarının "Bakü'ye daha fazla toprak tavizinin başlangıcı olabileceği" iddialarında bulundu. Onurum Var İttifakı'nın lideri Hayk Mamijanyan, tasarıyla ilgili, "Bu eylemlerin [Azerbaycan'a] daha fazla devlet karşıtı imtiyazlar için bir gerekçe olarak hizmet etmek üzere tasarlandığına dair sağlam temellere dayanan bir şüphe var." ifadelerini kullandı.

AZERBAYCAN İLE ERMENİSTAN'DAN SINIR BELİRLEME KONUSUNDA ÖNEMLİ ADIM

Taraflar, 30 Ağustos 2024 tarihinde sınır komisyonlarının ortak faaliyetine ilişkin esasları imzalamıştı. Azerbaycan Devlet Sınırların Belirlenmesi Komisyonunun açıklamasına göre, 19 Nisan 2024 tarihinde imzalanan 8. toplantı protokolüne uygun olarak, Azerbaycan Devlet Sınırların Belirlenmesi Komisyonu ile Ermeni tarafının Devlet Sınırlarının Belirlenmesi ve Sınır Güvenliği Komisyonu, ortak faaliyet esaslarının onaylanması çalışmalarını tamamlamıştı. 26 Eylül 2024 tarihinde Ermenistan Anayasa Mahkemesi, tasarının onaylanması için yeşil ışık yakmıştı.