Ermenistan'da muhalif milletvekili Anna Mıgırdiçyan, parlamentoda Meclis Başkanı ve yardımcılarının oturduğu kürsüye Karabağ'ın Ermenistan'a dahil edildiği bir harita astı.
İllegal olarak asılan ve tepkiyle karşılanan uydurma harita, kısa süre içinde kaldırıldı. Ermenistan Parlamentosundaki güvenlik, haritanın bulunduğu kâğıdı yerinden söktü.
Milletvekili Anna Mkrtçyan tarafından parlamentoya illegal bir şekilde asılan Karabağ'ın Ermenistan'a dahil edildiği uydurma harita güvenlik güçleri tarafından kaldırıldı. pic.twitter.com/nJ2nXa4Xvu
— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) January 20, 20258 KASIM 2020: AZERBAYCAN'IN TARİHİ KARABAĞ ZAFERİ
Ermenistan'ın Azerbaycan sınırına yönelik tacizleri karşısında savunma hattında karşı saldırılarla savaşa başlayan Azerbaycan ordusunun zaferi 4 yıl önce yaşandı. Azerbaycan'ın 27 Eylül 2020'de sınırda Ermenistan birliklerine karşı başlattığı harekât, "44 Gün Savaşı" veya "İkinci Karabağ Savaşı" olarak biliniyor. Azerbaycan, 8 Kasım'da Şuşa'yı ve topraklarını Ermenistan işgalinden kurtarma operasyonuyla 5 şehir, 4 kasaba ve 286 köyü kurtararak savaşı zaferle sonuçlandırdı. Savaşın sonunda 2 bin 907 Azerbaycan askeri hayatını kaybetti. Ermenistan yenilgiyi kabul ederek işgal altındaki Ağdam, Laçin ve Kelbecer illerini de boşaltacağını taahhüt eden anlaşmaya 10 Kasım’da imza attı.
Ancak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 10 Kasım tarihinin Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat günü olmasıyla zaferin tarihini 8 Kasım 2020 olarak değiştirme kararı aldı.
ZAFERE GİDEN YOL
Azerbaycan ordusu, 27 Eylül sabahı cephe hattı boyunca harekât başlattı. Harekâtın hemen başında 3 bin 500 metre yükseklikteki stratejik Murov Dağı zirvesi Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçti. Ermenistan, bu süreçte sık sık sivilleri hedef aldı. Gence ve Berde’ye yapılan saldırılarda onlarca sivil hayatını kaybetti. Azerbaycan ordusu ise Karabağ çevresindeki bölgeleri birer birer işgalden kurtardı.
Azerbaycan’ın Türkiye’den satın aldığı SİHA’lar sahada dengeleri değiştirdi. 8 Kasım’da Şuşa’nın işgalden kurtarılması bir dönüm noktası oldu. Ermeni güçlerinin savaşma iradesi kırıldı. Bir gün sonra da Rusya arabuluculuğunda Azerbaycan ve Ermenistan arasında ateşkes anlaşması imzalandı.
Sivil yerleşim yerlerini bombalayan Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarındaki işgali ve Azerbaycan ordusunun karşı saldırılarla sonuçlandırdığı zafer gün gün kaydedildi:
27 EYLÜL 2020
Azerbaycan ordusu, Karabağ’da Ermeni işgalindeki toprakları kurtarmak için harekâta başladı.
4 EKİM 2020
Azerbaycan ordusu, 27 yıldır Ermeni işgalinde olan Cebrail şehrini kurtardı.
6 EKİM 2020
Cephede Azerbaycan’a karşı ağır kayıplar veren Ermeniler çareyi hain saldırılarda buldu.
10 EKİM 2020
Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un arabuluculuğunda Ermenistan ve Azerbaycan arasında geçici insanî ateşkes imzalandı.
11 EKİM 2020
Ateşkesi bozan Ermenistan, Azerbaycan’ın Gence kentinde sivilleri hedef aldı.
13 EKİM 2020
Azerbaycan ordusu, Karabağ’ın güney cephesinde operasyona başladı.
17 EKİM 2020
Füzuli şehri işgalden kurtarıldı. Füzuli’de 27 yıl sonra ilk kez ezan okundu.
18 EKİM 2020
Azerbaycan ve Ermenistan arasında ikinci kez insanî ateşkes ilan edildi.
8 KASIM 2020
Karabağ’ın kalbi Şuşa 28 yıl sonra Ermeni işgalinden kurtarıldı.
10 KASIM 2020
Paşinyan yenilgiyi kabul etti ve Ermenistan ordusu teslim oldu. Azerbaycan ordusu, 27 Eylül’den 9 Kasım’a kadar devam eden operasyonlarda Cebrail, Fuzuli, Zengilan, Gudablı, Şuşa, Ağdam, Kelbecer ve Laçın kentlerini Ermeni işgalinden kurtardı.
8 Kasım’da Şuşa’nın işgalden kurtarılması bir dönüm noktası oldu. Ermeni güçlerin savaşma iradesi kırıldı. Bir gün sonra da Rusya arabuluculuğunda Azerbaycan ve Ermenistan arasında ateşkes anlaşması imzalandı.
26 AĞUSTOS 2022
Azerbaycan ordusu 26 Ağustos 2022 tarihinde, Laçın'ın tüm topraklarını Ermeni işgalinden kurtardı.
19 EYLÜL 2023
Azerbaycan'ın 19 Eylül 2023 tarihinde Karabağ'da düzenlediği Antiterör Operasyonu'nda ayrılıkçı Ermeniler tamamen teslim oldu. Karabağ, Ermeni teröristlerden temizlendi ve yeniden Azerbaycan toprağı oldu.