Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın 16. Zirvesi Taşkent'te yapılacak

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın (EİT) 16. Zirvesi, 8 ve 9 Kasım 2023 tarihlerinde Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenecek.

Haber Giriş Tarihi: 06.11.2023 11:12
Haber Güncellenme Tarihi: 06.11.2023 11:12
https://www.qha.com.tr/

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın 16. Zirvesi, 8 ve 9 Kasım 2023 tarihlerinde Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev başkanlığında ülkenin başkenti Taşkent'te yapılacak. Özbekistan Cumhurbaşkanlığı basın servisinin 6 Kasım 2023 tarihinde yaptığı açıklamada zirveye Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Tacikistan, Türkmenistan ve İran'ın devlet ve hükumet başkanlarının katılacağı bildirildi.

ÖNEMLİ KONULAR VE ANLAŞMALAR ELE ALINACAK

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı zirvesi çerçevesinde ticari-ekonomik, yatırım, ulaştırma-iletişim gibi konuların ele alanacağı belirtilen açıklamada, insani işbirliğinin daha da genişletilmesi ve bu doğrultuda yapısal faaliyetlerin geliştirilmesi konularının da görüşüleceği kaydedildi. Ayrıca Mirziyoyev'in zirve kapsamında ülkeye gelen liderler ile ikili görüşmeler yapacağıda aktarıldı. 

Öte yandan zirve nedeniyle 8 Kasım'dan 10 Kasım'a kadar Taşkent'in bazı sokaklarında trafiğin kısıtlanacağı bildirildi.

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI DEVLET BAŞKANLARI ZİRVESİ

1985'te kurulan ve Türkiye, Pakistan, İran, Afganistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan’ın üye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ise gözlemci üyesi olduğu EİT Devlet Başkanları Zirvesi iki yılda bir düzenleniyor. Örgütün son zirvesi Kasım 2021'de Türkmenistan'da gerçekleştirilmişti.