Dünya Kız Çocukları Günü: Doğu Türkistan’da çocuk olmak

Dünya 11 Ekim Kız Çocukları Günü’nü kutlarken, Çin rejimi Doğu Türkistan’da yaklaşık 1 milyondan fazla Uygur Türkü çocuğa yönelik asimilasyon politikaları uyguluyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2024 19:28
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2024 19:28
https://www.qha.com.tr/

Birleşmiş Milletler tarafından 2012'de alınan bir kararla, kız çocuklarının cinsiyetlerinden ötürü maruz kaldığı eşitsizlik konusundaki farkındalığın artırılması amacıyla kabul edilen, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dünyanın dört bir yanında kutlanıyor. Bir tarafta mutlu ve huzur içinde yaşayan çocukların durumu sosyal medyada paylaşılıyor. Diğer tarafta dünyanın çeşitli bölgelerinde aç kalan, okula gidemeyen, taciz edilen ve ailelerinden koparılan çocukların durumları da gözler önüne seriliyor.

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü: Doğu Türkistan’da çocuk olmak...https://t.co/INBU7LIaLJ pic.twitter.com/mBB45iUecd

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) October 11, 2022

Dünyanın görmezden geldiği Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türkü çocuklar ailelerinden koparılarak zorla alıkonuluyor. Çin rejiminin son yıllarda inşa ettiği toplama kampların da Uygur Türkü çocuklar her türlü taciz ve asimilasyon politikalarına maruz kalıyor. Ailesinin izni alınmadan Çin’in iç bölgelerine götürülen çocuklar Çinlileştiriliyor.

BİR MİLYON UYGUR TÜRKÜ ÇOCUK KAMPLARDA ASİMİLE EDİLİYOR

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne göre anne-babalar, çocuklarına verilecek eğitimi seçme konusunda hak sahibi iken Çin rejimi, Doğu Türkistanlı ailelerin bu hakkını gasp ediyor. Çin “Ülkeye sadakat aşılamak” adı altındaki sloganıyla yaklaşık 1 milyondan fazla Uygur Türkü çocuğu kamplara hapsederek onları asimile ediyor. Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) ise Çin rejiminin Uygur Türkü çocukları ailelerinden ayırarak "Çocuk Kampları"na gönderdiğini delillere dayanan bir rapor yayımlayarak duyurdu. UAÖ raporunda, Doğu Türkistanlı ailelerin rızası olmadan Çin'in söz konusu "Çocuk Kampları"nda tutulan bütün Uygur Türkü çocukların özgürlüğüne kavuşturulması için çağrıda bulundu.

İnsan hakları örgütleri, her platformda Çin rejiminin 3 milyondan fazla Uygur Türkünü Çin'in Nazi kamplarında tuttuğunu dile getiriyor.