Doğu Türkistan teşkilatlarından depremin merkez üssüne acil yardım çağrısı!

Doğu Türkistan’ın Aksu kentinde meydana gelen şiddetli deprem dolayısıyla, Türkiye’de faaliyet gösteren Doğu Türkistan teşkilatları hükumete ve uluslararası topluma acil çağrı yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2024 01:19
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2024 01:19
https://www.qha.com.tr/

Çin'in işgalindeki Doğu Türkistan'ın Aksu iline bağlı Aykol kasabasında gece saatlerinde şiddetli bir deprem meydana geldi. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS), 22 Ocak 2024 tarihi Türkiye saati ile 21.09'da 7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini açıkladı. Depremin merkez üssü, ilk olarak Kırgızistan'ın Kızıl-Suu (Kızılsu) bölgesi olarak açıklansa da sonradan Doğu Türkistan'ın Aksu vilayetindeki Üç Turfan bölgesine bağlı Aykol kasabası olarak değiştirildi. Deprem; Kazakistan, Tacikistan, Doğu Türkistan ve Kırgızistan'da şiddetli bir biçimde hissedildi.

"TÜRK HÜKUMETİNİ ACİL HAREKETE GEÇMEYE VE BÖLGEYE YARDIM ULAŞTIRMAYA ÇAĞIRIYORUZ"

Doğu Türkistan’da meydana deprem dolayısıyla Türkiye’de faaliyet gösteren Uluslararası Doğu Türkistan STK'lar Birliği hükumete ve uluslararası camiaya acil çağrı yaptı. 

Birlikten yapılan çağrıda, "Doğu Türkistan'ın Aksu Vilayeti ve Kırgızistan sınırı arasında 7.1 derece büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Doğu Türkistan uzun senelerdir dünyadan tecrit bir durumdayken, böyle bir büyük felaketin yaşanması bizi derin endişeye sevk etmiştir. Birliğimiz, tüm ülkeleri, uluslararası kuruluşların, ve özellikle Türk hükumetini acil harekete geçmeye ve bölgeye yardım ulaştırmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı. 

DOĞU TÜRKİSTAN'DA ŞİDDETLİ DEPREM

Deprem, Doğu Türkistan'ın Aksu kentinin Üç Turfan kasabasında hissedildi. Sarsıntı, yerin 22 kilometre derinliğinde 7 büyüklüğünde meydana geldi. ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu, depremin merkez üssünü Doğu Türkistan'daki Aykol kasabası olarak değiştirdi. Deprem, Doğu Türkistan'ın birçok şehrinde şiddetli bir şekilde hissedildi.

Depremin merkez üssünde yer alan vatandaşlar, sosyal medyada yaşadıkları paniği paylaştı. Birçok insan, panikle sokaklara döküldü. Ancak, Doğu Türkistan’daki sıkı dijital denetim sağlıklı bilgi almayı zorlaştırıyor. Çin yanlısı propaganda medyaları, Çin yönetiminin bölgeye ekip gönderdiğini ifade ettiği belirtiliyor. Ancak, bu bilgiyi teyit edebilecek herhangi bir kanal bulunmuyor.

Kırgızistan-Doğu Türkistan sınırında 7 büyüklüğünde deprem! pic.twitter.com/UggcfARHOm

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) January 22, 2024

ÇİN'İN SIKI DİJİTAL DENETİMİ

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Doğu Türkistan'daki bölge yönetimi, depremle ilgili bir açıklama yayımladı. Aksu Bölge Arama Kurtarma Ofisinden yapılan açıklamada, bölgeye 2 araç ve 10 personelden oluşan ön deprem kurtarma ekibinin incelemelerde bulunmak üzere yola çıktığı aktarıldı. Fakat QHA ekinin bölgeden yayımlanan sosyal medya paylaşımlarına dayandırdığı haberlere göre, depremin yaşandığı bölgeye saatler geçmesine rağmen hiçbir ekip ulaşmadı.