Türk dili ve kültürünün en önemli eserlerinden biri olan Dîvânu Lugâti’t-Türk'ün yazılışının 950. yıl dönümü, kutlamak üzere Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 2024-2025 yılı etkinlikleri arasına alındı.
TÜRKİYE DÜNYASINDAN ORTAK BAŞVURU
Büyük Türk dilbilimcisi ve sosyolog Kaşgarlı Mahmud'un 11. yüzyılın ikinci yarısında Araplara Türkçe öğretmek amacıyla yazdığı bu ansiklopedik sözlük, Türk kültürünün temel taşlarından biri olarak kabul ediliyor. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan’ın ortak teklifi ve Macaristan, Moritanya, Fas, Katar ve Tacikistan’ın desteğiyle UNESCO tarafından 2024-2025 yıl dönümleri listesine dahil edildi.
DİVANÜ LUGAT'İT-TÜRK TÜRK MİRASININ ÖZETİ
Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Aktotı Raimkulova, Dîvânu Lugâti’t-Türk'ün sadece bir sözlük değil, aynı zamanda Türk dillerinin zenginliğinin, geleneklerinin bilgeliğinin ve kültürünün canlılığının bir özeti olduğunu belirtti. Raimkulova, bu yıl dönümünün kutlanmasının sadece bir anma etkinliği değil, aynı zamanda küreselleşme çağında Türk kültürünü koruma çabalarına dikkat çekmek için bir fırsat olduğunu vurguladı.
KÜRESEL KÜLTÜR MİRASI KORUNUYOR
Bu anlamlı karar, Türk kültür mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına büyük bir adım olarak görülüyor. Dîvânu Lugâti’t-Türk, Türk dünyasının ortak kültürel değerlerini ve dilsel çeşitliliğini tanıtarak, küresel düzeyde daha fazla bilinirlik kazanacak.