Denizli'de Kırım'dan Doğu Türkistan'a Türk dünyasının sorunları gündeme geldi

Kuruluşunun 10. yılında Yeni Ufuk Dergisi tarafından Denizli Pamukkale Üniversitesinde Türk dünyasının ele alındığı panel programı tertip edildi. Panel çerçevesinde, Balkanlardan Kırım'a, Türkmenelinden Doğu Türkistan'a Türk dünyasındaki sorunlar gündeme getirildi. Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, paneldeki konuşmasında Kırım'daki işgal ve Ukrayna'daki savaş çerçevesinde Kırım Tatar halkının verdiği milli mücadeleyi anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 25.02.2024 02:03
Haber Güncellenme Tarihi: 25.02.2024 02:03
https://www.qha.com.tr/

Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi, Yeni Ufuk Dergisi tarafından düzenlenen "Türk Dünyası Paneli" etkinliğine ev sahipliği yaptı. 24 Şubat 2024 tarihi Cumartesi günü düzenlenen panelde; Kırım, Kıbrıs, Batı Trakya ve Doğu Türkistan Türklüğünün geçmişten günümüze yaşadığı sorunlar gündeme getirildi. 

Panel öncesinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, vefatının 100. yılında Türk Milliyetçiliğinin sembol ismi Ziya Gökalp başta olmak üzere Türk Milliyetçiliği fikir dünyasına hizmet eden isimler ve aziz şehitler için saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı okundu. Akabinde, Millî Devlet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Berkan Sözer, 2024 Türk Dünyası Paneli'nin açılış konuşmasını yaptı.

DENİZLİ'DE KIRIM'DAN DOĞU TÜRKİSTAN'A TÜRK DÜNYASI KONUŞULDU

Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun'un moderatör olduğu Türk Dünyası Paneli'nin ilk oturumunda; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay,  Emekli Büyükelçi, Dr. Öğretim Görevlisi Ahmet Zeki Bulunç, Batı Trakya Türklerinin unutulmaz lideri Dr. Sadık Ahmet'in eşi Işık Sadıkahmet, ömrünü Doğu Türkistan mücadelesine adayan Uygur Türkü araştırmacı-yazar Hamit Göktürk konuşmalarını yaptı.

Oturum Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Türk dünyasının sorunlarının ele alınacağı panelde ilk sözü KTMM Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay'a verdi. Karatay, geçmişten günümüze Kırım Tatar halkının verdiği milli mücadelenin merhalelerini konuşmacılara aktardı. KTMM Türkiye Temsilcisi Karatay, Kırım Tatar halkının ana vatanı Kırım'ın 26 Şubat 2014'te Rusya tarafından işgal edilmesinin üzerinden 10 yıl geçtiğini aktardı ve işgal sürecinde yaşanan olaylar hakkında bilgi verdi. Ayrıca, bugün 2. yıl dönümü olan Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı topyekûn saldırılar ve işgal girişimine dair önemli noktalara değindi. Karatay, Ukrayna'da devam eden savaşın, Kırım'ın işgal edildiği 2014 yılında başladığının altını çizdi.

"RUSLARIN İSTEĞİ, KIRIM'IN BİR TÜRK YURDU DEĞİL BİR SLAV YURDU OLMASIDIR"

Karatay, Kırım'daki Rus güçlerinin işgali kabul etmeyen Kırım Tatarlarına yönelik baskı ve zulüm faaliyetlerine dikkat çekti. Karatay, Kırım'daki baskı, hukuksuzluk ve insan hakları ihlallerine ilişkin şunları söyledi:

"Bugün, işgale razı olmadığı için Kırım'da alıkonulan 200'den fazla insan Rus hapishanelerinde. Ne Türkiye ne Birleşmiş Milletler ne de başka bir demokratik devlet, 16 Mart 2014 tarihinde Kırım Tatar halkının ana vatanı Kırım'da Rus silahlarının gölgesinde yapılan illegal referandumu tanımadı. Dünyanın hiçbir demokratik ülkesi, uluslararası hukuka uygun olmayan bu yasa dışı ilhakı tanımadı ve tanımadıklarını ilan ettiler. Birleşmiş Milletler bu konuda defalarca karar aldı ve almaya devam ediyor. Bu hukuksuz işgalin meydana geldiği yerde pek çok Kırım Tatarını yargıladılar. İşgale razı olmayan insanlara uzun süreli hapis cezaları veriyorlar. Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcımız Nariman Celal, Uluslararası Kırım Platformu toplantısına katıldığı için kurmaca bir suçlama ile uzun bir süredir hapiste bulunuyor. Hiçbir suçu olmayan Kırım Tatarlarına uygulanan bu Rus zulmünün nedeni ne? Neden bu ağır hapis cezalarını veriyorlar? Çünkü, Kırım'dan Kırım Türklerini topyekun bir şekilde süremedikleri için onları korkutmak ve sindirmek istiyorlar. Böylece Ruslar, istedikleri gibi Kırım'ı Slav yurdu yapacaklar. Onların istediği Kırım'ın bir Türk yurdu değil Slav yurdu olmasıdır."

KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAKLARA MEKTUP KAMPANYASINA DESTEK ÇAĞRISI

Karatay, Rus işgalindeki Kırım'daki Kırım Tatarlarını hedef alan arama ve baskınların 10 yıldır devam ettiğini ve işgal sürdükçe de bu zulüm ve baskıların katlanacağını vurguladı. Karatay, panel çerçevesindeki konuşmasında Emel Kırım Vakfı tarafından Kırım Tatar siyasi tutsaklara destek olmak amacıyla başlatılan mektup/kartpostal kampanyasına katılma çağrısı yaptı. Karatay, konuya ilişkin, "Türkiye'de Kırım'daki Rus işgalinin daha iyi anlaşılması için ve hapisteki kardeşlerimize destek olmak adına bir mektup kampanyası başlattık. Sizlerden ricamız, bir bayram tebriği olur, bir şiir olur ya da yaşadığınız şehrin güzel bir fotoğrafı olur bu kardeşlerimize bunları göndererek, onlara yalnızlığınızı unutturun. Nariman Celal, 'Bu gelen mektuplar bizi dipsiz kuyunun yanında hayata bağlayan iplerdir' diyor. Bu kadar önemli. Kırım'da Rus işgali altında yaşayan kardeşlerimiz bizlerden destek bekliyor" değerlendirmesini yaptı.

"KIRIM TÜRKLERİ BUGÜN İNANILMAZ BİR MÜCADELE VERİYOR"

Karatay, konuşmasının son bölümünde Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı topyekun savaş çerçevesinde Kırım Tatarlarının verdiği vatan mücadelesine dikkat çekti. Ayrıca Karatay, asırlardır Ruslarla mücadele veren Türklerin, Ukrayna-Rusya Savaşı'nda tarafını iyi belirlemesi ve Kremlin yanlısı propagandaya çok dikkat etmesi gerektiğinin altını çizerek, "Türkiye'deki Rusofillere, Rus propagandacılarına kanmayın. Kırım Türkleri, bugün inanılmaz bir mücadele veriyor" ifadelerini kullandı.

Panelin ikinci konuşmacısı olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin eski Ankara Büyükelçisi Dr. Ahmet Zeki Bulunç, Kıbrıs Türk halkının Ada'da vermiş olduğu milli mücadeleye dair açıklamalarda bulundu. Kıbrıs'ta Rum Yönetimi ve Batılı ortakları tarafından dayatılan federasyon temelli "çözüm önerilerinin" gerçek dışı olduğunu kaydetti. Kıbrıs'ta federasyon değil iki ayrı devletli çözümden yana olduklarını belirten Bulunç, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin bu noktada ciddi bir irade koyduğununu altını çizdi. Bulunç, bu politikadan hiçbir zaman geri adım atılmaması gerektiğini vurguladı.

Batı Trakya Türklüğünün şehit lideri Dr. Sadık Ahmet’in hayat ve mücadele arkadaşı, eski Dostluk, Eşitlik, Barış Partisi Genel Başkanı Işık Sadıkahmet, Türk Dünyası Paneli çerçevesinde, Batı Trakya Türklerinin dünden bugüne yaşadığı baskılara dikkat çekti. Sadıkahmet'in, "Yıllar boyu Türküm diyememenin acısını hissettik, bizim ırkımızı inkar ettiler, halen ediyorlar. Bize siz Türk değil Müslüman Yunansınız diyorlar ancak biz bunu kabul etmiyoruz. Dr. Sadık Ahmet, ömrü boyunca sadece 'Ben Türküm' dediği için bu kadar zulme uğradı"  sözleri salondan büyük alkış aldı. Coşkulu bir konuşmaya imza atan Işık Sadıkahmet, Batı Trakya Türklüğünün şehit lideri Dr. Sadık Ahmet'in mücadele hayatından örneklerle Batı Trakya'da verilen Türklük mücadelesine dikkat çekti. Işık Sadıkahmet, bizzat görüp duyduğu ve yaşadığı olayları anlatırken zaman zaman gözyaşlarına hakim olamadı. Sadıkahmet, konuşması çerçevesinde Ziya Gökalp'in ünlü "Vatan ne Türkiyedir Türklere, ne Türkistan, Vatan, büyük ve müebbet bir ülkedir: Turan" dizelerini okudu. Bu dizeler de salonda coşkuyla karşılandı ve ayakta alkışlandı.

Panelin son konuşmacısı olan Uygur Türkü dava insanı Hamit Göktürk, Türk yurdu Doğu Türkistan'da yaşanan soykırım ve asimilasyon politikasına ilişkin bilgiler verdi. Özellikle, 2017 yılından bu yana Çin'in totaliter lideri Şi Cinping tarafından ortaya konulan toplama/ceza kampları eliyle Doğu Türkistan'da yaşanan büyük mezalime dikkat çekti. Göktürk, dünya ülkelerine Çin Komünist Partisi idaresi tarafından Doğu Türkistan'da yaşanan bu büyük soykırımın üstünü kapatmak için türlü ekonomik baskılar ve propaganda faaliyetlerinin yürütüldüğünü kaydetti. Hamit Göktürk, Türkiye ve Türk dünyası ülkelerinin bu meseleye sahip çıkması gerektiğini vurguladı.

Oturumun sonunda; oturum başkanı ve panelistlere hediye takdimi gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun’a eğitimci-yazar Hasan Kallimci, Işık Sadıkahmet'e Prof. Dr. İskender Öksüz, Dr. Ahmet Zeki Bulunç’a Prof. Dr. Konuralp Ercilasun, Zafer Karatay’a Prof. Dr. İsmail Yakıt ve Hamit Göktürk’e Mahmut Yaraş, dergi yönetimi tarafından hazırlanan hediyeleri takdim etti. 

DENİZLİ'DE TÜRK DÜNYASI PANELİ

Denizli’de yayın hayatına başlayan ve bu yıl 10. yılını kutlayan Yeni Ufuk Dergisi tarafından hazırlanan Türk Dünyası Paneli'nin ikinci oturumu, Prof. Dr. İsmail Türkoğlu’nun başkanlığında toplandı. Oturumda; Elçibey Vakfı Başkanı Akil Samedbeyli, Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Mehmet Tütüncü, Güney Azerbaycan Türkü araştırmacı-yazar Rahim Cavadbeyli ve Suriye Türkmen Dernekler Federasyonu Başkanı Dr. Tarık Sülo Cevizci konuşmalarını gerçekleştirdi.

Yeni Ufuk Dergisinin düzenlediği programın ikinci günü 25 Şubat 2024 tarihinde imza şöleni ve Türk Gençliği Paneli ile devam edecek.