Cumhurbaşkanı Tatar: Federal çerçevede bir görüşmeye ‘hayır’ diyoruz!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, verdiği bir röportajda 15 Ekim 2024 tarihinde gerçekleşen üçlü gayriresmî toplantı hakkında açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2024 09:56
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2024 09:56
https://www.qha.com.tr/

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’ın ev sahipliğinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ile 15 Ekim 2024 tarihinde New York’ta yaptığı gayriresmî akşam yemeğine ilişkin açıklamalarda bulunudu.  “Rum tarafı tereddütlü davranıyor, çünkü bizim kurumlarımızı kabul etmek istemiyor.” ifadelerini kullanan Tatar, KKTC'nin her zaman görüşmelere açık olduğunu vurguladı. 

Görüşmelerin Ankara ile gerçekleşen istişarelerin ardından düzenlendiğini belirten Tatar, “Biz kendi çerçevemizde ortaya koyduğumuz siyaset, egemen eşitlikti. Türkiye ile istişare de ettikten sonra bu yemeğin doğru olacağını düşündüğümüz için katıldık. Ankara ile istişare ettikten sonra bu süreç başladı.”  ifadelerini kullandı. Tatar,  görüşmelerin artık eşit bir şekilde gerçekleşeceğini “Artık bu oyunun kurallarını değiştireceğiz. Artık federal çerçevede bir görüşmeye ‘Hayır’ diyoruz.” dedi.

TATAR'IN 3-D ÖNERİSİ, BM TARAFINDAN HAKLI ÖNERİ OLARAK KABUL EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Tatar, kendisinin sunduğu 3-D  “Direkt ticaret, direkt ticaret ve direkt temas” önerisinin BM tarafından haklı öneri olarak nitelendirildiğini belirtti. Tatar, KKTC'nin bağımsız egemen bir devlet olarak öneminin arttığını kaydederken aynı zamanda Kıbrıs Türkünün federal sisteme zorlanamayacağını “İnsanları zorla federal bir çerçevede tutamazsınız. Kıbrıs’ın gerçeklerine bakıldığında, bizleri o çerçevede asimile edecek bir pozisyona kimsenin hakkı yoktur.” vurgusu yaptı.

Tatar son olarak 2 devletli çözüm önerisini çeşitli platformlarda dile getirmeye devam edeceğini kaydetti.

KKTC CUMHURBAŞKANI TATAR, NEW YORK'TAKİ GÖRÜŞMEYİ DEĞERLENDİRDİ

Cumhurbaşkanı Tatar, gerçekleşen yemekle ilgili "Uluslararası diplomaside Kıbrıs konusunun içinde bulunduğu koşullarda önemli bir yemekti." yorumunda bulunmuştu. Genel Sekretere daha önce 4+1 formatında bir görüşme önerisi yaptıklarını hatırlatan Tatar, Genel Sekreterin yemekte, genişletilmiş bir gayriresmî toplantıdan bahsettiğini vurgulamıştı. Tatar, bu görüşmenin Türk tarafının talebi olduğunu ve önümüzdeki aylarda bu talebin gerçekleştirilebileceğini kaydetmişti. Tatar, görüşmede resmî bir sürecin ancak egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün teyidiyle olacağını da ifade ettiğini bildirmişti.