Çin'in küresel sansür terörü: Uygur gazetecilerin ailelerine yönelik baskı

Çin hükûmeti, gazetecilere yönelik sansür uygulamalarını sınır ötesine taşıyarak, yurt dışında yaşayan Uygur Türkü gazetecilerin ailelerini hedef alıyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2024 17:00
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2024 17:00
https://www.qha.com.tr/

ABD’ye göç eden Uygur Türkü gazeteci Kasım Abdurehim Kaşgar, Çin hükûmetinin sınır ötesinde nasıl bir sansür uyguladığını Reporters sans Frontières (RSF) aracılığıyla gözler önüne serdi. 2017 yılında Çin işgalindeki Doğu Türkistan'da ayyuka çıkan baskılar nedeniyle ABD’ye göç etmek zorunda kalan Kaşgar'ın, ülkesindeki bazı yakınlarının ABD'de yürüttüğü gazetecilik faaliyetlerinden ötürü tutuklandığı ortaya çıktı.

AİLEYE YÖNELİK ÇİN'İN CEZA SİSTEMİ

Kaşgar, Çin'in kendisini sansürlemeye yönelik baskılarına boyun eğmediğini belirterek, eski iş arkadaşlarının ve çevresinin tutuklanma süreci, Çin'in sansür mekanizmalarının sınır ötesine nasıl uzandığını anlattı. Kaşgar RSF'ye verdiği röportajında, eski arkadaşlarından biri olan Mirkamil Ahmed'in dokuz yıl hapis cezasına çarptırıldığını, diğer 4 eski çalışma arkadaşının ise 7'şer yıl hapis cezası aldığını belirtti..

ULUSLARARASI TOPLUMUN ROLÜ

RSF’nin Asya-Pasifik Direktörü Cédric Alviani, Kaşgar'ın yaşadığı travmanın ve tutuklamaların uluslararası toplumun dikkatini çekmesi gerektiğini vurguladı. Alviani, “Kasim Abdurehim Kaşgar'ın korkunç tanıklığı, Çin rejiminin gazetecileri ve onların ailelerini nasıl hedef aldığını gözler önüne seriyor. Uluslararası camianın, sürgündeki gazeteciler ve Çin’de kalan yakınlarının korunması için harekete geçmesi kritik önem taşıyor” dedi.

2024 İTİBARİYLE DOĞU TÜRKİSTAN'DA 79 GAZETECİ TUTUKLU

Çin’in Doğu Türkistan'da 2016 yılından bu yana yürüttüğü soykırım politikası, bazı gözlemciler tarafından “soykırım” olarak nitelendiriliyor. 2024 itibariyle, Doğu Türkistan'da 79 gazeteci ve basın özgürlüğü savunucusunun tutuklu olduğu belirtiliyor. Aralarında 2019 Sakharov Ödülü sahibi Prof. Dr. Ilham Tohti’nin de bulunduğu pek çok gazeteci, insan hakları ihlallerini ifşa ettikleri için cezaevinde.

ÇİN: DÜNYANIN EN BÜYÜK GAZETECİ HAPİSHANESİ

RSF’nin 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması’nda Çin, 180 ülke ve bölge arasında 172. sırada yer alıyor. Çin, basın özgürlüğü açısından dünyanın en büyük hapishanesi olarak, en az 121 gazeteciye ev sahipliği yapıyor.