Çin, Kaşgar'da sözde kültürel koruma başlattı: Amaç, soykırımı gizlemek!

Çin, Kaşgar'daki tarihi mekanları koruma bahanesiyle Uygur Türklerinin kültürel miraslarını manipüle ediyor. Bölgedeki tarihi kalıntıları ve anıtları, "koruma" bahanesiyle uluslararası kamuoyunu yanıltmayı hedefliyor.

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2024 21:51
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2024 21:51
https://www.qha.com.tr/

Çin, Doğu Türkistan’daki Türk halkına karşı sürdürdüğü soykırımı örtbas etmek için yeni bir planı devreye soktu. Bu plan çerçevesinde Doğu Türkistan'daki arkeolojik bölgeler ve kültürel miras sözde restorasyona uğrayacak. Çin propaganda medya ajansı Tianshan’ın 31 Ekim 2024 tarihli haberine göre; Çin hükumeti, Kaşgar Antik Kenti’ni sözde "koruma" altına aldı.

ÇİN'İN "KÜLTÜREL MİRASI KORUMA" HAMLESİ: PROPAGANDA MI, GERÇEK Mİ?

Çin, 14 Mart 2024 tarihinde bölgedeki 14. Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi tarafından kabul edilen sözde "Kaşgar Antik Kenti’nin Korunmasına İlişkin Düzenlemeler" adlı düzenlemeyi, 1 Mayıs 2024'te yürürlüğe soktu. Bu adım, Çin medyasınca, Çin’in Doğu Türkistan’daki kültürel mirası koruma çabalarının bir göstergesi olarak tanıtıldı.

Ancak dünya üzerindeki Doğu Türkistan diasporası, bu hamleyi Çin’in bölgedeki soykırım suçlarını örtbas etme çabası olarak değerlendiriyor.

TÜRK SOYKIRIMINI KÜLTÜREL MİRAS MASKESİYLE GİZLEME ÇABASI

Çin, Doğu Türkistan'da yerel ve kültürel mirası "koruma" adı altında bölgede ortaya koyduğu baskılara devam ediyor. Kaşgar gibi tarihi bölgelerdeki arkeolojik çalışmalar ve sözde koruma projeleri, aslında Doğu Türkistan'da uygulanan kültürel soykırımı gizlemek amacıyla bir araç olarak kullanılıyor.

Çin’in iddialarına göre; bu projeler, tarihi kalıntıları koruma amacı güdüyor. Ancak, bu adımlar aynı zamanda bölgedeki Uygur Türklerinin dilinin, inancının ve kültürünün yok edilmesine yol açıyor.

SOYKIRIMIN GÖLGEDE KALAN YÜZÜ

Doğu Türkistan'da tarihi eserler ve kültürel kalıntılar Çin tarafından tahrip edilip müzeye dönüştürülürken, bu alanlar sözde koruma projeleri ile yeniden şekillendiriliyor. Çin’in Kaşgar Antik Kenti’ne yönelik müdahaleleri, bölgedeki soykırımın gizlenmesi için birer paravan olarak kullanılıyor.