Çin'in İpek Yolu projesi Orta Asya ülkelerini borç tuzağına çekiyor

Orta Asya ülkelerinin borçlarının toplam Gayri Safii Yurtiçi Hasılalarına (GSYH) olan payı "Bir Kuşak, Bir Yol" sonrası giderek artmaya başladı.

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2018 20:09
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2018 20:09
https://www.qha.com.tr/

Çin'in İpek Yolu'nu canlandırma projesi olan "Bir Kuşak, Bir Yol" projesi bir borç tuzağı olarak nitelendirilmeye başladı. Orta Asya ülkelerinin borçlarının toplam Gayri Safii Yurtiçi Hasılalarına (GSYH) olan payı "Bir Kuşak, Bir Yol" sonrası giderek artmaya başladı.

1 milyar dolarlık borçtan sonra Sri Lanka limanlarından birini Çin'e devretmek zorunda kaldı. Bugünlerde ise bir Afrika ülkesi olan Cibuti aynı durumla karşı karşıya. ABD'nin askeri üssüne de ev sahipliği yapan Cibuti'nin önemli limanlarından birini Çin'e devretmesinin ABD'yi tedirgin ettiği ifade ediliyor

Çin'in borç tuzağına düşmek üzere olan diğer iki ülkenin ise Kırgızistan ve Özbekistan olduğu belirtiliyor. İki ülkenin dış borçlarında "Bir Kuşak, Bir Yol" sonrasında keskin bir artış gözlemlendi. Çin'in bölge ülkelerini borç tuzağına düşürüp stratejik arazilere ve kurumlara el koyma hedefinde olduğu yorumları yapılıyor.

Çin'in yeni emperyal tutkularının bu finansal silahı Orta Asya ülkeleri için gelecekte daha büyük bir tehdit yaratabileceği düşünülüyor. Bilindiği gibi Tacikistan ve Kırgızistan'ın borçlarının toplam GSYH'lerine olan oranı 2016'da %50'nin altındayken 2017'de %60-70 bandına kadar yükseldi. 

Çin'in Asya ve Afrika'da finansal gücünü kullanarak özellikle fakir ülkeleri borç batağına sürükleyerek kilit limanların, yolların, ve ticari merkezlerinin kullanımına el koyma peşinde olduğu ifade ediliyor.