Çin, Doğu Türkistan'daki Uygur Türkleri ve diğer Türk topluluklarına karşı işlenen insan hakları ihlalleri ve soykırıma dair kapsamlı raporlar sunan Uygur İnsan Hakları Projesi yöneticisi Nicole Morgret'e ve ABD'li araştırma ve veri analitiği şirketi Kharon’un iki analistinin ülkeye girişini yasakladı.
ÇİN'DEN İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARINA BASKI
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning 27 Aralık 2023 tarihinde konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Çin'in İnsan Hakları Soruşturma Direktörü Edmund Xu ve İleri Savunma Araştırmaları Merkezine bağlı insan hakları analisti Nicole Morgret'in ülkede yasaklı konumda olduğunu bildirdi.
"KHARON'A KARŞI ÖNLEMLER ALACAĞIZ"
Mao Ning açıklamasında, "Çin'in Yabancılarla Mücadele Yasası uyarınca, uzun süredir Xinjiang (Doğu Türkistan) ile ilgili hassas bilgiler toplayan ve ABD'nin yasa dışı yaptırımlarına sözde kanıt sağlayan Amerikan veri şirketi Kharon'a karşı önlemler alacağız" ifadelerini kullandı.
ÇİN'DEN ABD'YE TEHDİT
Sözcü Mao Ning ayrıca ABD'yi tehdit ederek, "ABD'yi bir kez daha Çin'i karalamayı bırakmaya, Çinli yetkililere ve şirketlere yönelik yasa dışı tek taraflı yaptırımları iptal etmeye ve Uygur Zorunlu Çalıştırmayı Önleme Yasası gibi yanlış eylemleri uygulamaya son vermeye çağırıyoruz. Eğer ABD rotayı değiştirmeyi reddederse, Çin geri adım atmayacak ve aynı şekilde karşılık verecektir" dedi.
DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ GERÇEKLER
Geçen aylarda tamamen Çin'in kontrolü ve izin verdiği yerleri ziyaret eden Avustralya'nın dünyaca ünlü televizyon kanalı ABC ekibi, Çin Komünist Partisinin (ÇKP) yıllar süren acımasız baskısının ardından Doğu Türkistan'ı bir turizm noktasına dönüştürmeye çalıştığını aktarmıştı. ABC'nin 30 Eylül 2023 tarihinde yayımladığı özel raporunda, Çin'in baskıları neticesinde Doğu Türkistan'ın dünyadan izole edildiği bildirilmişti.
DOĞU TÜRKİSTAN'DA SOYKIRIM YAŞANIYOR!
Çin Halk Cumhuriyeti hükumetinin sistematik baskıları ve asimilasyon politikaları ile Doğu Türkistan’da bir halk topyekûn soykırıma uğradı ve bugün halen uğramaya devam ediyor. Milli, dini, siyasi ve kültürel olarak Doğu Türkistan’da Çinli olmayan tüm Türk kökenli milletler, bu baskının kurbanı oluyor. Doğu Türkistan’da soykırıma varan ağır insan hakları ihlalleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor.