QHA ekibinin takibe aldığı ve Çin'in kontrolündeki Tengritağ Ağının 25 Aralık'ta yaptığı açıklamada, 2023 yılının ilk 10 ayında sözde "Mutlu ve Uyumlu İş İstihdam Politikası" adı altında toplama kamplarında tutulan 456 bin kişinin zorla çalıştırdığı bilgisine ulaşıldı. Çin kontrolündeki ağın konuya ilişkin yayımladığı raporda, "İstihdam istikrarlı bir gelir kaynağı anlamına gelir ve istikrarlı bir gelir kaynağı tüketme arzusunun önünü açar" ifadelerine yer verildi.
UYGUR TÜRKÜ UZMANLAR VE AKTİVİSTLERİN ANALİZİ
Uygur Türkü uzmanlar ve aktivistler, istihdam adı altında işe alınanların, insan haklarının rutin olarak ihlal edildiği ve soykırımın yaşandığı toplama kamplarında gözaltındaki Uygur Türkleri olduğunu bildiriyor. Ayrıca bu sözde istihdamın, tutuklu bulunan kişilerin zorla çalıştırılması anlamına geldiği belirtiliyor.
"ÇİN YÖNETİMİ UYGUR TÜRKLERİNİN KÖKÜNÜ KURUTMAYI HEDEFLEMEKTİR"
Dünya Uygur Kurultayı Çin İşleri Komitesi Başkanı İlşat Hasan Kökböre, bu tür politikaların Çin'in Uygur Türklerini daha sıkı gözetim altında tutumak için yapıldığını ifade ederek, "Bu kampta tutuklu bulunan Uygur ve diğer Türk topluluklarını Çin gözetim ve kontrolüne tâbi tutmayı; nihai olarak Çin yönetimi Uygur Türklerinin kökünü kurutmayı hedeflemektir" dedi.
ÇİNLİLERİN TERCİH ETMEDİĞİ ALANLARI UYGURLARLA DOLDURUYOR
Öte yandan uzmanlar, Çin'in teknik karmaşıklığı olmayan ve Çinli işçiler tarafından daha az tercih edilen sektörleri doldurmak için Uygurlara şiddetle ihtiyacı olduğunu ifade ediyor.