Bulgaristan'daki Türk partisi, seçimlerde zafere hazırlanıyor

Üyelerinin büyük çoğunluğu Türklerden müteşekkil olan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi, Bulgaristan'da ilk turu 29 Ekim 2023'de gerçekleştirilecek olan yerel seçimler için hazırlıklarını sürdürüyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2023 13:45
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2023 13:45
https://www.qha.com.tr/

Bulgaristan'da ilk turu 29 Ekim 2023 tarihinde yapılacak yerel seçimler için çalışmalar devam ederken; ülkede Türklerin partisi olaran bilinen HÖH partisi de seçim kampanyasına devam ediyor. HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı, "Bu seçimdeki sloganımız: Yeni bir başlangıcın zamanı gelmiştir." dedi.

HÖH, BULGARİSTAN SİYASETİNDE KİLİT POZİSYONDA YER ALIYOR

HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı, partisinin seçim kampanyasındaki yeni stratejisini ve koydukları hedefleri Anadolu Ajansı (AA) muhabirine anlattı. Avrupa Birliği (AB) ve NATO yanlısı partilerden oluşan iktidar koalisyonunun, HÖH'ün dışarıdan verdiği destekle ayakta durduğunu söyleyen Karadayı, "İktidardakiler bile buna 'koalisyon' değil, 'siyasi düzenek' demeyi tercih ediyorlar. Siyasi düzeneğin üyeleri bile, HÖH'ün kilit rolünü takdir ederek, partimizin desteği olmadan iktidarın düşeceğini itiraf ediyorlar" dedi.

Bulgaristan'da 1989'da sona eren komünizm dönemi sonrası ayakta kalan tek siyasi partinin HÖH olduğunu ifade eden Karadayı, "Diğer partiler siyasete katılır, iktidara gelirler, iktidardan düştükten sonra yok olup giderler." diyerek; partisinin Bulgaristan siyasetindeki önemine vurgu yaptı.

YEREL SEÇİMLERDE HEDEF BELEDİYE BAŞKANI SAYISINI ARTIRMAK

Mustafa Karadayı, HÖH partisinin parlamentoda yıllardır süren "saldırgan" nitelikteki tansiyonun düşürülmesine katkı sunduğuna işaret ederek; bu seçim süreci için "gerçekten saldırgan olmayan bir havada geçiyor" yorumunu yaptı.

Karadayı, "Bulgaristan'da 33 yıldır güçlü olan tek bir parti var. HÖH olarak, ister iktidarda olsun ister muhalefette olsun belirli bir desteğimiz var, belirli bir gücümüz var." diyen Karadayı; partisinin hedefi için "Bu seçimlere kadar ülke genelinde 38 belediye başkanımız vardı. İnşallah seçim sonrası belediye başkanı sayımız 40'ı aşar. Amacımız bu." ifadelerini kullandı.

Karadayı, siyasi rakiplerin arasında agresif bir tavır olmamasından dolayı HÖH partisinin, büyük mitingler yapmak yerine ülke genelinde vatandaşların yanına giderek, seçmenlere doğrudan temas edip her seçmenlerle tek tek görüşmeyi tercih ettiğini anlattı.

"HÖH'ÜN BÜYÜK HEDEFİ İKTİDAR ORTAKLIĞI"

29 Ekim seçimlerinde meselenin sadece yerel yönetimler olmadığına dikkat çeken Mustafa Karadayı, parti olarak özgüvenlerinin yüksek olduğunu vurguladı.

Yerel seçimler sonrası döneme ilişkin olarak ise, "Bulgaristan'da iktidar koalisyonuna biz de destek veriyoruz. Şu anda koalisyonun içinde olmasak da bakanlarımız olamasa da iktidara ve hükumete bizim de desteğimiz var. O desteğimiz olmazsa, iktidar düşer. Koalisyonda olan partiler de şunu söylüyor; 'Yerel seçimlerin genel bir değeri olacak. Siyasi partilerin ulusal ağırlığı bir kez daha gözden geçirilecek'." dedi.

Karadayı, partisinin yerel seçimlerde ortaya koyacağı başarı ve ülkede kanıtlayacağı siyasi ağırlığa bağlı olarak, olası mart ayında kabinedeki kadronun gözden geçirilmesi ihtimalinde HÖH partisinin de kabineye dahil edilebileceğini öne sürdü. Rotasyon temelli iktidar koalisyonunda 2024 yılının mart ayında Başbakan Nikolay Denkov ile Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel'in yer değiştirmeleri ve Gabriel'in başbakanlık koltuğuna geçmesinin öngörüldüğünü aktaran Karadayı; "Seçim sonrası yeterli gücümüz olursa, biz de koalisyona katılacağız, bakanlarımız da olacak. Dolayısıyla bu yerel seçimlerde sadece köy muhtarlarımız, yerel meclis üyelerimiz ve belediye başkanlarımız seçilmeyecek, biz HÖH'ün değerini bir kez daha diğer partilerin değeriyle kıyaslayacağız ve büyük ihtimalle yerel seçimlerden sonra genel iktidara gireceğiz." ifadelerini kullandı.