Bosna Hersek’te 4 bin nüfuslu kasabada çocuklar Türkçe öğreniyor

Bosna Hersek'in Novi Travnik şehrine bağlı Opara kasabasındaki tek okulda, öğrenciler Yunus Emre Enstitüsünün desteğiyle Türkçe öğreniyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.12.2023 10:39
Haber Güncellenme Tarihi: 25.12.2023 10:39
https://www.qha.com.tr/

Bosna Hersek'in Novi Travnik şehrine bağlı Opara kasabasında Türkçe öğretimi yapılıyor. Saraybosna Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) "Tercihim Türkçe" Projesi kapsamında kasabada ilköğretim düzeyinde 9 yıllık eğitim veren Edhem Mulabdic İlköğretim Okulu'nda Türkçe'yi öğrenen 250 öğrenci, kardeş okul projeleriyle Türkiye'ye geliyor. Türkçe dersi, Bosna Hersek devlet okullarında seçmeli ikinci ve üçüncü yabancı dil olarak okutuluyor.

TİKA, 2010 YILINDA OKULDA İYİLEŞTİRME VE DÜZENLEME YAPTI

Edhem Mulabdic İlköğretim Okulu Müdürü Nedzada Tolja "Öğrencilerimiz, kardeş okul projeleriyle Türkiye'ye gidiyor ve orada dostluklar ediniyor, kültürlerini öğreniyorlar. YEE'den gelen kırtasiye malzemesi desteği, altyapımıza verdikleri destekler, öğrencilerimizin iyi eğitim almalarını sağlıyor. Bosna Hersek Türk Temsil Heyet Başkanlığı tarafından okulumuzda yaptırılan bilgisayar sınıfı var, bu da öğrencilerimizin bilgisayar becerilerini geliştiriyor. Öğrencilerimiz, okullarını bitirdikten sonra Türkçe öğrendikleri için Türkiye'ye eğitim almaya gidebiliyorlar. Şu ana kadar 3 öğrencimiz eğitim almak için Türkiye'ye gitti ve bununla övünüyorum. Orada aldıkları eğitimi burada kullanıyorlar, burada çalışıyorlar" dedi. Okul Müdürü Tolja, 2010 yılında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) katkısıyla okullarında iyileştirme ve düzenleme yapıldığını da sözlerine ekledi.

BOSNALI ÇOCUKLAR TÜRKÇE'Yİ SEÇTİLER

Edhem Mulabdic İlköğretim Okulu Müdürü Nedzada Tolja "Öğrenciler, Türkçe, Arapça, Almanca dilleri arasından birini seçmek zorundalar. Öğrencilerimiz, Türkiye'yi sevdikleri için Türkçeyi seçtiler. Okulumuzda 10 yıldır Türkçe öğretiliyor" açıklamasında bulundu. Tolja ayrıca Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından 2010 yılında okullarında düzenleme yapıldığını da sözlerine ekledi.