BM İnsan Hakları Ofisinden Tayland'a: 48 Uyguru Çin'e göndermeyin!

BM İnsan Hakları Ofisinden uzmanlar, Tayland hükûmetine çağrıda bulunarak bir bildiri yayımladı. Bildiride; ülkede tutuklu bulunan ve insanlık dışı koşullarda hayat mücadelesi veren 48 Uygur Türkünün Çin'e iade edilmemesi gerektiği ifade edildi.

Haber Giriş Tarihi: 22.01.2025 14:07
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2025 14:07
https://www.qha.com.tr/

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi uzmanları, Tayland hükûmetine 48 Uygur Türkünün Çin’e iadesini durdurması için çağrıda bulundu. Uzmanların 21 Ocak 2025 tarihinde yayımladığı çağrıda, Uygurların Çin’e geri gönderilmeleri durumunda işkence ve insanlık dışı muameleye maruz kalabilecekleri belirtildi. Uzmanlar, Çin'e iade gerçekleştiği takdirde; uluslararası hukuk çerçevesinde işkenceye geri göndermeme ilkesinin açıkça ihlal edileceği uyarısında bulundu.

İNSANLIK DIŞI KOŞULLAR 5 CANA MAL OLDU

Uzmanlar, Tayland’da insanlık dışı gözaltı koşulları nedeniyle 2’si çocuk 5 Uygur Türkünün hayatını kaybettiğini açıkladı. Yetersiz tıbbi bakım ve kötü koşulların ölümler üzerinde etkili olduğu vurgulandı. Bu durumun keyfi yaşam hakkı ihlaline işaret ettiği belirtilerek; kapsamlı bir soruşturma çağrısı yapıldı.

CİDDİ SAĞLIK SORUNLARIYLA MÜCADELE EDİYORLAR

Uzmanlar, gözaltındaki 48 kişiden 23’ünün ciddi sağlık sorunları yaşadığını belirtti. Diyabet, böbrek yetmezliği, cilt hastalıkları, mide-bağırsak rahatsızlıkları ve felç gibi hastalıklarla mücadele eden Uygurların, acilen kapsamlı tıbbi bakıma ihtiyaç duydukları ifade edildi.

GÖZALTINDA TUTULANLARA İNSANİ MUAMELE ÇAĞRISI

2014 yılında Tayland sınırını aşarak koruma arayan 350 kişilik bir grubun parçası olan bu 48 Uygurun, 10 yılı aşkın süredir tecrit koşullarında tutulduğu öğrenildi. Ayrıca; avukatlarına, ailelerine ve BM temsilcilerine erişim sağlanmadığı belirtildi. Uzmanlar, bu durumun insan hakları ihlali olduğunu vurguladı.

BM uzmanları, Tayland yetkililerinden Uygur Türklerinin Çin’e iade edilmemesini talep etti. Bunun yerine, sığınma prosedürlerine erişim, tıbbi ve psiko-sosyal destek gibi insani yardımların sağlanması gerektiği belirtildi.