Birleşik Türkmeneli'nin nişanesi Irak Türkmen Cephesi

Mendeli’den Telafer’e Birleşik Türkmeneli ülküsünün nişanesi Irak Türkmen Cephesi, 24 Nisan 1995'te Erbil'de kurulduğunu ilan etti. O günden bugüne Irak'ta Türklerin siyasi ve kültürel birliğini temsil ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2023 23:47
Haber Güncellenme Tarihi: 24.04.2023 23:47
https://www.qha.com.tr/

Ömer Cihad KAYA  

Irak Türkmenlerinin siyasi hareketi Irak Türkmen Cephesi, 24 Nisan 1995’te kuruldu. Cephenin oluşturulmasında Bilkent Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı, Erbil Türkmeni Prof. Dr. İhsan Doğramacı büyük rol oynadı.

Türkmen yurdu Erbil’de kuruluşunu ilan eden cephe, Türkmeneli’ndeki çeşitli milli siyasi oluşumları tek çatı altında birleşti. Irak Türkmen Cephesi ilk kurultayını 4-7 Ekim 1997'de Erbil’de yaptı.

Birleşik Türkmeneli'nin nişanesi Irak Türkmen Cephesi Mendeli’den Telafer’e Birleşik Türkmeneli ülküsünün nişanesi Irak Türkmen Cephesi, 24 Nisan 1995'te Erbil'de kurulduğunu ilan etti. O günden bugüne Irak'ta Türklerin siyasi ve kültürel birliğini temsil ediyor. ????… pic.twitter.com/h2fpIEGPyG

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) April 24, 2023

Irak Türkmen Cephesinin kuruluşunun ilan edilmesi, Türkmenlerin ekonomik, kültürel ve siyasi arenada atılım gerçekleştirmesini sağladı. Irak Türkmen Cephesinin ilk başkanlığını Turan Ketene yaptı. Türkiye’de de yakından tanınan cephenin 7. başkanı Erşat Salihi, 10 yıl (2011-2021) boyunca bu görevi ifa etti. 

Erşat Salihi, 2021 yılında bu görevi Hasan Turan’a devretti. Milli ve kültürel hareketin öncüsü olan ITC, Saddam rejiminin devrildiği 2003 yılından sonra Irak'ta değişen yönetimle birlikte demokratik bir sistemi desteklemiştir.

Irak Türkmen Cephesi, özellikle Kerkük, Telafer ve Musul’da DEAŞ militanlarına karşı mücadelede aktif rol oynamıştır. ITC, sadece Irak'taki değil, tüm dünyadaki Türkmenleri temsil etme görevini üstlenmiştir. ITC, kuruluşundan bugüne Türkmen milletinin meşru haklarını savunan ve Türkmen toplumunu bütün dünyada temsil eden yegane kurum olarak bilinmektedir.

IRAK'TA TÜRKLERİN BİRLİĞİNİN NİŞANESİ IRAK TÜRKMEN CEPHESİ

Irak Türkmen Cephesi’nin (ITC) kuruluşu diğer Türkmen siyasi ve kültürel grupları olan Irak Milli Türkmen Partisi, Türkmeneli Partisi, Türkmen Bağımsızlar Hareketi, Türkmen Kardeşlik Ocağı, Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı, Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği gibi oluşumların bir araya gelmesiyle sağlanmıştı.

ITC’nin ilk kurultayı 4-7 Ekim 1997’de Erbil’de yapılmıştı. Bunun sonucunda ITC, “Irak’ın toprak bütünlüğü içerisinde Türkmenlerin ve diğer milletlerin meşru haklarına kavuşması, Irak’ta demokratik, insan hak ve özgürlüklerine saygılı çoğulcu parlamenter bir sistemin kurulması, Irak’ta yaşayan tüm etnik, mezhebi ve dini azınlıklar arasında eşitliğin sağlanması, siyasi ve idari yapının eşit haklar ilkesi esaslarına göre düzenlenmesi” gibi temel prensipleri parti programı olarak kaydetmişti.

IRAK TÜRKMEN CEPHESİ BAŞKANI ERŞAT SALİHİ'NİN KOLTUĞUNA HASAN TURAN OTURDU

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi, 28 Mart 2021'de katıldığı Altunköprü Katliamı’nın 30. yıldönümünde Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanlığı görevinden istifa ettiğini duyurdu. ITC Yürütme Kurulunun Kerkük’te gerçekleştirdiği toplantıda alınan kararla, Salihi’nin yerine ITC Başkan Yardımcısı Hasan Turan’ın getirildiği bildirildi. Hasan Turan’ın görevi olan Irak Türkmen Cephesi Başkan Yardımcılığına ise Heysem Haşim Muhtaroğlu getirildi.

"BÜYÜK TÜRKMENELİ CEPHESİ BİZİM TEK HEDEFİMİZDİR"

Irak Türkmen Cephesi'nin bir önceki Başkanı, Irak Türkmen Cephesi Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, cephenin kuruluş yıldönümü hakkında video yayımladı:

Irak Türkmen Cephesi’nin kuruluş yıl dönümü dolayısıyla açıklamamızdır. Açıklamamıza ek olarak herkes şunu bilmelidir; Büyük Türkmeneli Cephesi bizim tek hedefimizdir. pic.twitter.com/uhiRFPo8fm

— Erşat Salihi - أرشد الصالحي (@Ersatsalihi) April 22, 2023