Batı Trakya Türklerinin sorunları BM'de konuşuldu

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), BM İnsan Hakları Konseyinin 52. Olağan oturumuna katılarak, Batı Trakya'da yaşayan Türk azınlığının yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2023 16:01
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2023 16:01
https://www.qha.com.tr/

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinin 52. Olağan oturumu 23-24 Mart 2023 tarihlerinde Cenevre'de yapıldı. BM Azınlık Sorunları Özel Raportörü Fernand de Varennes’in raporunu sunduğu oturum, "BM İnsan Hakları Organları ve Mekanizmaları" başlığıyla ele alındı.

"TÜRKLER YUNANİSTAN'DA HEDEF GÖSTERİLİYOR"

Oturuma Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) temsilcisi, Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık katıldı. Arık oturumda, Batı Trakya'da yaşayan Türklerin yaşadığı sorunları, insan hakları ihlallerini ve Türk toplumuna yönelik nefret söylemlerinden bahsetti. Arık, "Türk toplumunun Yunanistan'da siyasette ve basında bir tehdit unsuru" olarak gösterildiğinin altını çizdi.

ABTTF Temsilcisi ayrıca Türk toplumunun hedef haline geldiğini de vurgulayarak, SİRİZA İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek'in canlı yayında ölüm tehdidi aldığını anımsattı. 

"AZINLIK HAKLARI KONUSUNDA KALICI BİR ANLAŞMA GEREKİYOR"

Raportör de Varennes, azınlıkları, azınlıkların insan haklarını ve kimliklerini korumak üzere somut adımlar atılması için geç kaldıklarını dile getirdi. Fernand de Verennes, tüm devletlerin, azınlık hakları alanındaki ihmal ve eylemsizliğe son vermelerini isteyerek, azınlık hakları konusunda kalıcı bir forum ve yeni bir antlaşma hazırlanması talebinde bulundu.