Batı Trakya Türkleri, İslam İşbirliği Teşkilatının gündeminde!

İslam İşbirliği Teşkilatı, Yunanistan’ı Batı Trakya Türk toplumunun hak ve özgürlüklerine tam saygı göstermeye çağırdı.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2024 15:39
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2024 15:39
https://www.qha.com.tr/

İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT), 29-30 Ağustos 2024 tarihlerinde Kamerun’un Yaounde şehrinde geçekleştirilen 50. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nda Batı Trakya Türk toplumu ile Rodos, İstanköy ve On İki Adalar’daki Türk toplumunun durumu hakkında bir karar kabul edildi.

Batı Trakya Türklerinin yayın organlarından Birlik Gazetesi'nin Yunan medyasından aktardığına göre, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da katıldığı toplantıda kabul edilen kararda Yunanistan, Batı Trakya Türk toplumunun ikili ve uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan temel haklarını, özgürlüklerini ve kimliğini korumak için gerekli önlemleri almaya çağrıldı.

Batı Trakya Türk toplumunun sorunlarına doğrudan atıfta bulunulan kararda Yunanistan’a, İskeçe ve Gümülcine’de Türk toplumunun seçtiği müftülerin resmî müftü olarak tanıması, Türk toplumunun sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) kararlarını uygulaması ve Türk toplumunun eğitim sorunlarının çözülmesi için onunla istişare ederek gerekli ve acil önlemleri alması çağrısında bulunuldu.

Kararda ayrıca İİT Genel Sekreterinden Yunan hükûmetiyle diyaloğu ve iş birliğini, Yunanistan’daki Müslümanların, özellikle Batı Trakya Türk toplumu ile Rodos, İstanköy ve On İki Adalar’daki Türk toplumunun refahını artırmak amacıyla yeniden başlatması talep edildi.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Anavatanımız Türkiye’nin de desteğiyle İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Konseyinin ülkemiz Yunanistan’dan Türk toplumunun hak ve özgürlüklerine tam saygı göstermeye çağırması sevindirici bir gelişme. Bu karar uluslararası arenada sorunlarımızın duyulduğunu, yalnız olmadığımızı gösteriyor. Ülkemizin medyasında yine bilinçli olarak konu saptırılmaya çalışılarak, ilgili kararla toplumumuzun durumu hakkında gerçekleri çarpıtıcı bir imaj yansıtıldığı iddiasında bulunuluyor. Ülkemizin Arnavutluk’taki Yunan azınlığının sorunlarını ve haklarını üyesi olduğu Avrupa Birliği nezdinde gündeme getirmesine benzer şekilde anavatanımız da uluslararası arenada bizlere sahip çıkıyor, İslam İşbirliği Teşkilatı nezdinde sorunlarımızın gündeme getiriyor.” dedi.