Batı Trakya Türkleri 29 Ocak direnişlerini andı

Batı Trakya Türklerinin mücadelesinin simge tarihlerinden olan 29 Ocak 1988 ve 29 Ocak 1990 bu yıl da çeşitli etkinlerle anıldı.

Haber Giriş Tarihi: 30.01.2018 18:26
Haber Güncellenme Tarihi: 30.01.2018 18:26
https://www.qha.com.tr/

Batı Trakya Türklerinin mücadelesinin simge tarihlerinden olan 29 Ocak 1988 ve 29 Ocak 1990 bu yıl da çeşitli etkinlerle anıldı. Gümülcine'de Batı Trakya Türk Azınlığı'nın hak arama mücadelesinde dönüm noktası olan 29 Ocak 1988 Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü ile 29 Ocak 1990 ’da Türk azınlık aleyhine yapılan saldırı ve şiddet olayları bu yıl da unutulmadı. 

Millet Gazetesi'nin haberine göre Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu tarafından düzenlenen anma etkinliği 29 Ocak 2018 Pazartesi akşamı Gümülcine Cris&Eve hotelinde gerçekleştirildi. Etkinliğe, Türkiye'nin Gümülcine Konsolosu Neslihan Altay, Gümülcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Dostluk Eşitlik Barış Partisi (DEB) Başkanı Mustafa Aliçavuş, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Necat Ahmet, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, azınlığın çeşitli kurumlarının temsilcileri ve çok sayıda Türk katıldı.

Batı Trakya Türkleri 30 yıl önce yaşanan ve tarihe altın harflerle yazılan 29 Ocaklar'ı yine unutmadı, gururla andı ve kutladı. 29 Ocaklar Batı Trakya’da uzun yıllardan beri Gümülcine Türk Gençler Birliği lokalinde düzenlenen etkinliklerle anılmaktaydı. Ancak bu sene farklılık oldu ve etkinlik bir otelde daha geniş bir salonda yapıldı. Bu yıl yapılan anma etkinliğine Batı Trakya Türkleri çok büyük ilgi gösterdi. Etkinliğe Gümülcine, İskeçe, Dedeağaç ve Dimetoka’dan da soydaşlarımız katıldı. 

Sunuculuğunu Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Gazeteci Necat Ahmet’in yaptığı etkinlik, Batı Trakya Türklerini tanıtan belgeselle başladı ve sinevizyon gösterisiyle devam etti. Ardından katılımcılara gazeteci Necat Ahmet’in Batı Trakya Türklerinin Rodop ili sabık bağımsız milletvekili İsmail Rodoplu’yla 29 Ocaklar üzerine yapılan röportaj dinletildi.

Etkinlik selamlama konuşmaları ile devam etti. Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş ve İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, 29 Ocaklar ile ilgili düşüncelerini katılımcılarla paylaştı. Program, 29 Ocakları anlatan konuşmalarla devam etti. Anma etkinliğinde üç ayrı konuşma yapıldı. İlk konuşmayı Gümülcineli emekli öğretmen ve yazar Tevfik Hüseyinoğlu yaptı. Katılımcılara 29 Ocak 1988'de Batı Trakya Türklerini yürüyüşe götüren sebeplerden bahsetti. İkinci konuşmayı ise İskeçeli din görevlisi Sedat Karadayı yaptı. Karadayı, salonda bulunanlara 29 Ocaklar’da yaşananlar hakkında bilgiler verdi.

Son konuşmayı 29 Ocakları anma etkinliğini düzenleyen Batı Trakya Türkleri Danışma Kurulu’nun başkanlığını da yapan Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif yaptı. Müftü, 29 Ocak 1988’de Batı Trakya Türk Azınlığı’nın gerçekleştirdiği hak arama yürüyüşü ve devamında 29 Ocak 1990’da yaşanan yağmalama, kırma, dökme ve şiddet olaylarından bahsetti, gençlere mesajlar verdi. Anma etkinliğin sonunda katılımcılar salonda sergilenen 29 Ocaklar ile ilgili fotoğraf sergisini gezdiler.

 

"29 Ocaklar"da ne oldu?

Batı Trakya'da, isimlerinde "Türk" kelimesi bulunan derneklerin Yunanistan’da Türk bulunmadığı gerekçesiyle mahkeme kararıyla kapatılmak istenmesi üzerine Türk azınlık, Gümülcine'de 29 Ocak 1988’de toplu direniş olarak adlandırılan büyük bir yürüyüş gerçekleştirmişti. Bu yürüyüş esnasında Türklere saldırılar olmuş ve çok sayıda kişi yaralaranmıştı.

Bu tepkilerin ikinci yıl dönümü olan 29 Ocak 1990’da ise papazların da kışkırtamalarıyla fanatik Yunan gruplar tarafından Gümülcine ve İskeçe’de Türklere karşı toplu saldırılar düzenlenmişti. Polisin müsamahası nedeniyle iki gün süren saldırılarda, Türklere ait 500’ün üzerinde dükkan ve işyeri tahrip edilerek yağmalanmış, aralarında merhum İskeçe Müftüsü Mehmet Emin Aga ile dönemin bağımsız milletvekili Ahmet Faikoğlu’nun da bulunduğu çok sayıda Türk darbedilmişti.