Balkan Türklerinin geleneksel Bocuk Gecesi ritüeli yaşatılmaya çalışılıyor

Edirne’de Bocuk Gecesi’ne hazırlıklar başladı. Yılın en soğuk gecesi için balkabaklarına Bocuk ritüeline ait tasvirler resmedildi.

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2024 14:22
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2024 14:22
https://www.qha.com.tr/

Balkan Türklerinin geleneksel Bocuk Gecesi, Edirne’nin Karaağaç Mahallesi’nde balkabaklarına yansıtıldı. Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği ve Plastik Sanatlar Topluluğu Derneği iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte, kültürel ve gastronomik değerinin artırılması amacıyla Bocuk geleneği ve geleneğe dair korku figürleri balkabaklarına işlendi.

Boyanan balkabakları yılın öngörülen en soğuk gecesinde icra edilecek Bocuk Gecesi’nde kesilecek ve kesilen kabaklardan kabak tatlısı yapılarak ikram edilecek.

ÖNEMLİ BİR TURİZM POTANSİYELİ VAR

Time Balkan’ın haberine göre Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu, “Etkinlik kapsamında sanatçılarımız bal ve kestane kabaklarına bocuk figürlerini işleyip boyuyor. Hem Karaağaç’ın sebzelerini ve gastronomik değerini tanıtıyoruz hem de Balkanlar’da binlerce yıldır kutlanan Bocuk Gecesi geleneğine atıfta bulunuyoruz. Böylelikle tarım kültürü ve geleneklerimizi yaşatmaya çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem İşcanoğlu ise, “Bocuk çok önemli bir kültürel miras. Turizm potansiyeliyle beraber biraz yozlaşma tehlikesi var. Bu kültürü anlatmak amacıyla sembolik bir yarışma düzenledik. Gelecekte belki 100 kabaklık bir buluşma olacak. 5 yıl sonra her evin önünde boyanmış bir kabak bulabiliriz” dedi.

BOCUK GECESİ

Balkan Türklerinin geleneksel Bocuk Gecesi yılın en soğuk gecesinde icra edilir. Bocuk Gecesi’nde halk çarşaflara bürünerek komşularını “Bocuk geliyor” diye korkutur ve her evde balkabağı pişirilir.

Öte yandan çeşitli korku mitleri, kendine özgü giyim biçimleri ve yiyecekleri ile kutlanan Bocuk Gecesi’nde Bocuk Karısının ya da Bocuk Dedesinin evleri tek tek gezdiğine ve Bocuk Gecesi yapılmayan evlere çeşitli kötülükler yaparak hane halkını mutsuz edeceğine inanılır. Bununla beraber, Bocuk Gecesi’nde suların donması, o yılın bolluk ve bereket içerisinde geçeceğini gösterir.