Aziz Sancar: Türkiye'nin ikinci yüzyılı, Türk dünyasının ikinci yüzyılı olacak

2015 Nobel Kimya ödülü sahibi Türk bilim insanı Aziz Sancar, "Türkiye'nin ikinci yüzyılı, Türk dünyasının ikinci yüzyılı olacak" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2023 11:19
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2023 11:19
https://www.qha.com.tr/

2015 Nobel Kimya Nobel Ödülü'nü kazanarak ismini Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk 100 yılına yazdıran Aziz Sancar, Anadolu Ajansının (AA) Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü dolayısıyla hazırladığı dosya haberler kapsamında Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Kuzey Carolina Üniversitesinde bulunan laboratuvarında gerçekleştirdiği röportajla değerlendirmelerde bulundu. Sancar, Türk milletinin omuz omuza verdiği ve büyük bir seferberlikle kurulan cumhuriyetin, dünya ile rekabet edecek bir seviyeye ulaşmak için ikinci yüzyılında Türk dünyasıyla gücünü birleştirerek bilim alanında yeni bir seferberlik başlatması gerektiğini kaydetti.

"UKRAYNA GÖSTERDİ Kİ, RUSYA HERKESE İSTEDİĞİNİ DİKTE EDEMEZ"

Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’nın ana karasına yönelik başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırılarının ardından çıkan savaşa ilişkin Aziz Sancar, "Ukrayna savaşından önce Orta Asya Türk devletleri ve Azerbaycan'ın, 'Şunu veya bunu yaparsam Rusya bana ne yapar?' diye bir düşünceleri, korkuları vardı. Ama Ukrayna savaşı gösterdi ki Rusya, herkese istediğini dikte edemez. O bakımdan Türk devletleri bunu anladılar. Hem sosyal hem de bilimsel konularda beraber çalışmamız ve birbirimizi tamamlamamız lazım." değerlendirmesinde bulundu.

"TÜRK DÜNYASI OLARAK BİR BÜTÜN HALİNDE ÇALIŞIRSAK BÜYÜK BİR GÜÇ OLURUZ"

Türk dünyası devletlerinin, ikinci yüzyılında Türkiye Cumhuriyeti için doğal işbirliği fırsatları sunduğuna inandığını söyleyen Sancar, "Türkiye’nin birinci yüzyılında Türkiye’den bahsediyorduk. Ama ikinci yüzyılında bir Türk dünyası var. Sovyetlerin dağılmasından sonra Türk devletleri istiklallerini kazandı ve bize çok yakınlar. Bizim önderliğimizi istiyorlar. Onlarda hem insan potansiyeli var hem doğal kaynaklar var. Onlarla Türk dünyası olarak çalışırsak, eksiklerimizi tamamlayabiliriz." ifadelerini kullandı.

Türk dünyasının birlikte çalışmasının önemine vurgu yapan Sancar, "Bir Türk devleti şu veya bu alanda kuvvetlidir, başka bir ülke başka bir alanda kuvvetlidir. Bir ülkenin bu konularda doğal kaynakları vardır, başka bir ülkenin başka doğal kaynakları. Türk dünyası olarak bir bütün halinde çalışırsak büyük bir güç oluruz. Bunun politik bir birleşme olmasına gerek yok. Türkiye'nin ikinci yüzyılı, Türk dünyasının ikinci yüzyılı olacak." görüşünü paylaştı.

"TÜRKİYE'NİN BÖLGEDEKİ LİDERLİĞİNİN TEMELİNDE ATATÜRK VAR"

Aziz Sancar cumhuriyetin 100. yılı için bulunduğu değerlendirmelerinde Atatürk için ayrı bir alt başlık açılmaması gerektiğini, tüm başlıkların içerisinde Atatürk'ün bulunduğunu söyledi. Sancar, "Tabii konuştuk, konuşmamda bir tek Atatürk lafı geçmedi. Çünkü Atatürk bunların hepsinin içindedir. Bütün bu söylediklerim Atatürk ve Atatürk’ün arkadaşlarından kaynaklanıyor. Bütün Türkiye’nin etrafına bakın. Hiçbiri Türkiye seviyesinde değiller. Allah bilir ne zaman Türkiye seviyesine gelirler. Bunların hepsinin temelinde Atatürk’ün olduğuna inandığımı herkesin bilmesini isterim. O bakımdan Atatürk’ün resmi ofisimde, Türk bayrağı var, Atatürk’ün resmi var." ifadelerini kullandı.