Azerbaycan, Kırgızistan ve Özbekistan: TDT daha güçlü olacak

Azerbaycan, Kırgızistan ve Özbekistan Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) gelecekte daha da güçlü olacağını vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2024 13:27
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2024 13:27
https://www.qha.com.tr/

Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Elnur Mammadov, Kırgızistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Aybek Moldogaziyev ve Özbekistan Dışişleri Bakanlığından diplomat Nuriddin Ubaydullayev, TDT’ye ilişkin açıklamalarda bulundular. TDT ailesini Nahçıvan Anlaşması'nın 15. yılı ve "TDT İşbirliği Günü" dolayısıyla tebrik ettiler.

Azerbaycan Bakan Yardımcısı Mammadov, TDT'yi kuran Nahçıvan Anlaşması'nın 15. yıl dönümünün ve Türk Devletleri İşbirliği Günü'nün çok önemli ve tarihi bir gün olduğunu söyledi.

TDT DAHA GÜÇLÜ OLACAK

Mammadov, bu yıl teşkilatın 15. yılını kutladığını ve TDT'nin siyasi, iktisadi, ticari alanlarda faydalı emektaşlığını dile getirdi. Ayrıca teşkilatın diğer uluslararası örgütler ile de yakın ilişkiler kurduğunu aktaran Mammadov, TDT ve Türk devletlerinin daha da güçlü olacağına inandığını vurguladı.

"ÇOK TARAFLI İLİŞKİLERİMİZİ GÜÇLENDİRMELİ VE DERİNLEŞTİRMELİYİZ"

Kırgızistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Moldogaziyev de "Ülkelerimiz arasındaki yakın, dostane ve kardeşçe ilişkilerin gelişimi konusunda çok olumlu ve iyimseriz." dedi. Kırgızistan'ın, 6 Kasım'da Bişkek'te düzenlenecek olan 11. Devlet Başkanları Konseyi Zirvesine ev sahipliği yapacağını hatırlatan Moldogaziyev, TDT'nin gündeminde birçok konu olduğuna işaret etti.

Moldogaziyev, "Her yıl, ticaret ve ekonomi, yatırım, ulaşım ve lojistik alanlarındaki bağlarımızı güçlendirmek amacıyla elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu örgütün geleceği oldukça iyimser, bu organizasyonların çerçevesinde çok taraflı ilişkilerimizi güçlendirmeli ve derinleştirmeliyiz." ifadelerini kullandı.

TDT ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR 

Özbekistanlı diplomat Ubaydullayev,  TDT’nin  mevcut mekanizmalarını güçlendirmekte olduğunu belirterek iş birliği potansiyelinin arttığına ve TDT'nin, liderler tarafından yapılan anlaşmanın uygulanmasına olanak sağladığına değindi.

Ubaydullayev, TDT'nin uluslararası arenada da tanınmaya başladığını ve teşkilatın örnek teşkil ettiğini kaydetti.  

Ubaydullayev, Özbekistan'ın TDT çerçevesinde "kardeşlik bağıyla birbirine sıkı sıkı bağlı olan" Türk devletleriyle, müttefiklik ilişkisinin güçlenmesine önem verdiğini aktardı.

3 EKİM TÜRK DÜNYASI GÜNÜ

3 Ekim tarihi, 2009 yılından bu yana "Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Günü" adıyla kutlanıyor. Türk Devletleri Teşkilatının kuruluş yıl dönümü vesilesiyle kutlanan bu özel gün, kamuoyunda "Türk Dünyası Günü" olarak da anılıyor.

3 Ekim 2009 tarihinde, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan arasında imzalanan Nahçıvan Anlaşması ile kurulan Teşkilatının kökenleri ise aslında çok daha eskiye dayanmakta.

Milletler hapishanesi Sovyetler Birliği’nin dağılması sonrasında, Turan coğrafyasında bağımsız 5 Türk cumhuriyeti filizlendi. 1991 yılında yaşanan bu gelişme sonrasında dönemin Türkiye Cumhuriyeti hükûmeti öncülüğünde birincisi 1992’de düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirveleri, Teşkilata giden yolda ilk adımları oluşturdu.

Nitekim Türk dünyasının ihtiyaç duyduğu kurumsal yapı, 2009 yılında dört Türk devleti tarafından “Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi” adıyla kuruldu. “Türk Keneşi” olarak da isimlendirilen bu konsey, çeşitli periyotlarda gerçekleştirdiği zirvelerde Özbekistan’ın tam üye, Türkmenistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Macaristan’ın gözlemci üye olduğu günümüzdeki yapısına ulaştı.

2021 yılında İstanbul’da gerçekleşen 8. Zirvesinde tarihi bir adım atıldı ve “Türk Devletleri Teşkilatı” adını aldı. Ortaya koyulan 2040 Türk Dünyası Vizyon Belgesi ise, Türk dünyasında daha derin iş birliğinin hedeflendiği yeni bir döneme doğru ilerlenmekte olduğunu tasdikledi.

Türk Devletleri Teşkilatı hali hazırda, üyeleri ve gözlemcileri arasında otuzdan fazla farklı alanda çok yönlü iş birliğini hayata geçirmekte ve Türk devletleri arasındaki iş birliğinin, Türk dünyasının ortak tarih, dil ve kültür mirası çerçevesinde çok taraflı çerçevede gelişimine öncülük etmekte.