Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan "Yeşil Enerji Anlaşması" imzalamaya hazırlanıyor

Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan, Bakü'de düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP29) Yeşil Enerji Anlaşması imzalamaya hazırlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2024 22:16
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2024 22:16
https://www.qha.com.tr/

Türk devletleri yeşil enerji alanındaki iş birliğini genişletiyor. Bu kapsamda Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 11-22 Kasım 2024 tarihleri arasında düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP29) Yeşil Enerji Anlaşması imzalanacak. 

İŞ BİRLİĞİ MUHTIRASI

Azerbaycan Enerji Bakanı Parviz Şahbazov konuya ilişkin yaptığı açıklamada Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan'ın yeşil enerjinin geliştirilmesi ve transferi için stratejik ortaklığa odaklanan hükûmetler arası anlaşma imzalamaya hazırlandığını duyurdu. 

Bakan Şahbazov, Azerbaycan'ın Türkistan coğrafyasında yeni bir enerji koridoru kurmadaki önemli rolünü vurguladı. Şahbazov bu girişimin, geçen yıl kasım ayında ve bu yıl mayıs ayında üç ülke arasında imzalanan ve ortak bir iletişim ve yeşil enerji koridoru oluşturmayı amaçlayan İş birliği Muhtırası'na dayandığının altını çizdi.

"ÜLKEMİZİN PROAKTİF ADIMLAR ATTIĞI DAHA DA BELİRGİNLEŞİYOR”

Azerbaycan'ın Hazar Denizi ve Türkistan'daki güvenilir enerji kaynaklarından yararlanarak çeşitli güzergâhlar üzerinden Avrupa'ya yeşil enerji ulaştırma konusundaki stratejik misyonunu vurgulayan Şahbazov, “Şebeke dayanıklılığını artırma ve bölgeler arası yenilenebilir enerjinin daha fazla entegre olmasını destekleme konusu ve bağlantı hatlarının hayatî rolüyle ilgili küresel zorluklar göz önüne alındığında, ülkemizin proaktif adımlar attığı daha da belirginleşiyor” değerlendirmesinde bulundu.