Azerbaycan'dan Irak’ın toprak bütünlüğüne destek

Azerbaycan, Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini desteklediğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 29.09.2017 13:57
Haber Güncellenme Tarihi: 29.09.2017 13:57
https://www.qha.com.tr/

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı: "Azerbaycan, Irak'ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tam şekilde destekliyor." dedi.

Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Hikmet Hacıyev, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) sözde referandumu hakkında yazlı bir açıklama yaptı. Hacıyev açıklamasında, "Azerbaycan, Irak'ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tam şekilde destekliyor. Azerbaycan, Irak merkezi hükümeti ve IKBY arasındaki sorunların barış, karşılıklı anlaşma ve diyalog yoluyla, Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliği kapsamında çözülmesinden yanadır." ifadelerini kullandı.

Bilindiği gibi IKBY tarafından sözde bağımsızlık referandumu öncesinde uluslararası toplumlardan yapılmaması için tepki almasına rağmen gerçekleşti. Gayrimeşru referandumun sonucu IKBY açısından olumlu çıkması ardından uluslararası toplumlar ülkedeki iki yönetimin (Merkezi hükümet ve IKBY hükümeti) uzlaşması için çağrıda bulunuyor.

Birleşmiş Milletler yaptığı açıklamada arabuluculuk rolü üstlenebileceklerini kaydetmişken, ABD Dışişleri Bakanlığı da eğer kendilerinden yardım istenirse bölgede tansiyonun düşmesini sağlayabileceklerini bildirmişlerdi.