Azerbaycan'dan Hollanda'ya "Karabağ" tepkisi!

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, Hollanda hükûmet programında yer verilen "Dağlık Karabağ'ın ele geçirilmesi" ifadesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, bölgedeki durumun yanlış yansıtıldığını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2024 11:13
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2024 11:13
https://www.qha.com.tr/

Azerbaycan, Hollanda'nın Karabağ'la ilgili provokatif açıklamalarına açık ve net bir yanıt verdi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, Hollanda yönetiminin 13 Eylül 2024 tarihinde yayımladığı hükûmet programında, Azerbaycan topraklarının işgalden kurtarılmasının "Dağlık Karabağ'ın ele geçirilmesi" olarak nitelendirilmesine karşı sert bir tepki gösterdi. Hacızade, bu ifadenin kesinlikle kabul edilemeyeceğini vurguladı.

"HOLLANDA'NIN BU HUKUK DIŞI EYLEMLERE GÖZ YUMMASI ÜZÜNTÜ VERİCİ"

Hacızade, Hollanda'nın durumu çarpıttığını belirterek, “Karabağ bölgesi her zaman ülkemizin ayrılmaz bir parçası olmuştur ve 30 yıldır Ermenistan'ın yasa dışı işgali altındadır. Hollanda'nın bu hukuk dışı eylemlere göz yumması üzüntü verici.” ifadelerini kullandı. Azerbaycan, topraklarını kurtarma haklarını uluslararası hukukun norm ve ilkelerine dayandırdığını yineledi.

KARABAĞ'IN ADI ÜZERİNDEKİ TARTIŞMALAR

Sözcü Hacızade, "Dağlık Karabağ" ifadesinin kullanılmasının, Ermenistan'ın toprak iddialarının bir tezahürü olduğunu belirtti. Ayrıca bu ifadenin kabul edilemez olduğunu kaydederek, "Azerbaycan'da 'Dağlık Karabağ' adında bir idari veya coğrafi birim yoktur. Her devletin ve kuruluşun, Azerbaycan’ın resmi coğrafi adlarına başvurması gerekmektedir" dedi.

HOLLANDA'YA ÇAĞRI: TARAFSIZ OLUN!

Azerbaycan, Hollanda hükûmetine, iki ülke arasındaki ilişkileri zedeleyen ve bölgenin gelişimini engelleyen açıklamalara son verme çağrısında bulundu. Hacızade, “Bu tür ifadelerin, bölgedeki barış ve istikrarı olumsuz etkilediğini” ifade etti. 

Azerbaycan, uluslararası toplumdan bu hassas konuda daha dikkatli ve tarafsız bir yaklaşım bekliyor.