Türk dünyasının ayrılmaz parçası Azerbaycan bugün bağımsızlığının 33. yıl dönümünü kutluyor. Azerbaycan, 1920 senesinde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) tarafından işgal edimiş ve yıllarca sömürü altında yaşamıştı. SSCB'nin çöküşüyle birlikte tarihteki varlığını bir kez daha kanıtlayan Azerbaycan, yeni yüzyılda önemli bir bölgesel aktör olarak öne çıkıyor. Azerbaycan'da her yıl, Sovyet idaresinden çıkarak egemen bir devlet olduğu gün olan 18 Ekim tarihi, Bağımsızlığın Yeniden Sağlanması Günü olarak kutlanıyor.
AZERBAYCAN'IN BAĞIMSIZLIK SÜRECİ
Azerbaycan Ali Meclisi, 18 Ekim 1991'de "Azerbaycan Cumhuriyeti Bağımsızlığı" adlı anayasal tasarıyı kabul etmişti. Bununla birlikte, 29 Aralık 1991'de anayasa tasarısının onayı için halk oylaması yapıldı. Azerbaycan halkının büyük çoğunluğu bağımsızlıktan yana oy kullandı ve Mayıs 1912'de Azerbaycan Milli Meclisi, Azerbaycan Milli Marşı kabul edildi. Ardından meclis tarafından 3 renkli ve ay yıldızlı Devlet Bayrağı ve Devlet Arması onaylandı. 18 Ekim 1991'de bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan, bugün farklı etkinliklerle kutlamalar yapıyor.
Azerbaycan daha önce Mehmet Emin Resulzade başkanlığındaki Milli Şura tarafından 28 Mayıs 1918'de bağımsızlığını ilan etmiş ancak bağımsız devlet iki sene ayakta kalabilmişti.
AZERBAYCAN BAĞIMSIZLIĞINI KUTLUYOR
Günümüzde Cumhurbaşkanlığını İlham Aliyev'in yaptığı Azerbaycan ve Türkiye ilişkisi "İki devlet, tek millet" felsefesiyle biliniyor. Azerbaycan bayrağında; kırmızı, mavi ve yeşil renkleri ile ortasında ay yıldızı taşıyor. Milli marşı Üzeyir Hacıbeyov'un bestesi ve Ahmet Cevad'ın şiiridir. Başkenti Bakü olan Azerbaycan'ın nüfusu 10 milyonu aşkın.
19 Eylül 2023 tarihinde Ermeni güçlerinin işgali altındaki Karabağ toprağına kısa zamanda "Antiterör Operasyonu" ile kavuşan Azerbaycan, bayrağını 30 yıl önce işgal edilen kentlerde yeniden göndere çekiyor.