Azerbaycan, ABD ve NATO ile askeri işbirliğini durdurabilir

Azerbaycan hükümeti bir süredir uluslararası kamuoyunda insan hakları ihlalleri ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle üzerlerinde oluşan baskıya karşı ABD ve NATO ile askeri işbirliğini durdurmayı gündeme getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2017 17:34
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2017 17:34
https://www.qha.com.tr/

Azerbaycan hükümeti bir süredir uluslararası kamuoyunda insan hakları ihlalleri ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle üzerinde oluşan baskıya karşı ABD ve NATO ile askeri işbirliğini durdurmayı gündeme getirdi. Azerbaycan Çamaşırhanesi skandalı ve muhalif Turan haber ajansının direktörü Mehman Aliyev'in tutuklanması sonrası Azerbaycanlı siyasetçilere uygulanan yaptırımlar akabinde Azerbaycan hükümeti ile Batı arasında ipler gerilmiş durumda.

Bilindiği gibi Azerbaycan, NATO ve ABD ile Kosova ve Afganistan'da barış gücüne destek oluyordu. Azerbaycan, Afganistan'da hala barış gücüne (ISAF) destek veriyor. Ayrıca gerekli olduğu zamanlarda NATO ve ABD'ye hava sahasını açarak lojistik ikmal hatlarında stratejik bir rol oynuyordu. 

Ancak Azerbaycan'ın bu rolleri gün geçtikçe ABD ve NATO açısından küçülen bir düzeyde seyrediyor. Lojistik noktasında Azerbaycan'ın hava sahasının olmaması veya Afganistan'daki barış gücünün %1'ini dahi oluşturmayan Azerbaycanlı askerlerin geri çekilmesi bu noktada hiçbir kayda değer değişim yaratmayacak. Uzmanlara göre Azerbaycan'ın NATO ve ABD olan ilişkileri karşı taraftan çok kendisine yarıyordu.

159210

Bakü geçtiğimiz hafta NATO ile Rusya'nın üst düzey askeri toplantısına ev sahipliği yapmıştı. Toplantı sonrası hakimiyete yakın olarak bilinen Azerbaycan'ın Trend news haber ajansı: "Bu toplantı Azerbaycan'ın hem Rusya hem de NATO ile stratejik ilişkileri olduğunu gösteriyor. Azerbaycan bölgedeki stratejik merkezlerden biri olmayı hak ediyor. Azerbaycan ayrıca NATO'nun güvenilir bir partneri olmayı sürdürüyor" ifadelerinde bulunmuştu.

Uzmanlara göre Azerbaycan'ın NATO ve ABD ile olan askeri ilişkileri askıya alması yine Azerbaycan'ın askeri çıkarlarına zarar verecek bir durum olarak nitelendiriliyor.