Arnavutluk'taki Osmanlı mirası köprü, zamana meydan okuyor!

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan Tabakhane Köprüsü, günümüzde aktif olarak kullanılmaya devam ediyor. Devlet tarafından korunan ve kültürel anıt statüsüne sahip olan köprü, şehre gelen turistlerin de ilgisini çekiyor.

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2024 12:20
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2024 12:20
https://www.qha.com.tr/

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da bulunan Osmanlı döneminden kalma Tabakhane Köprüsü, zamana meydan okuyarak tüm işlevselliğiyle ayakta duruyor. Etrafındaki binalarla yaşamaya devam eden köprü, başkentte Osmanlı döneminden itibaren işlevselliğini koruyan tek köprü olma özelliğine sahip. Aynı zamanda kültürel anıt statüsüne sahip ve devlet tarafından da korunuyor.

BALKANLARDA OSMANLI MİRASI: TARİHİ TABAKHANE KÖPRÜSÜ

Tiran'da 17. ve 19. yüzyıllar arasında şehirde iletişimin ve etkileşimin kolaylaşmasını sağlamak amacıyla birçok köprü inşa edilmişti. Mimarlık tarihçisi ve eski Arnavutluk Kültürel Anıtlar Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Valter Shtylla, Arnavutluk’ta günümüze kadar ulaşan tüm taş köprülerin Osmanlı döneminde yapıldığını belirtti. Tabakhane Köprüsü'nün özellikle yayaların geçişi için inşa edildiğini ve köprünün buradaki yerel esnaf tarafından yaptırıldığını ifade eden Valter Shtylla, köprünün 20 metre uzunluğunda, 7 metre yüksekliğinde ve yaklaşık 2,5 metre genişliğinde olduğunu ve Lana Nehri üzerine inşa edildiğini kaydetti. 

Köprünün üzerine yapıldığı Lana Nehri kuruduğu için günümüzde artık akmamakta.

Köprünün “özel ve tek” bir yapı olduğunu vurgulayan Shtylla, “Tabakhane Köprüsü, Arnavut ustaların izlerini taşımakta ve Tiran’da Osmanlı döneminden günümüze ulaşan sağlam yapılar arasında yer almaktadır. Bu köprü, Tiran’a yapılacak ziyaretlerde turistik ve kültürel seyahat programlarına dahil edilmesi gereken bir unsurdur.” ifadesiyle de köprünün turistik açıdan önemine değindi.