Almanya Şansölyesi, Orta Asya yolcusu

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Orta Asya'daki 5 ülkenin cumhurbaşkanları ile görüşmek için bölgeye gidiyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2023 20:07
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2023 20:07
https://www.qha.com.tr/

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Orta Asya'daki 5 ülkenin cumhurbaşkanları ile görüşmek için 29 Eylül 2023 tarihinde bölgeye gidecek. Almanya Hükumeti Başbakanlık Basın Servisinin konuya ilşkin yaptığı açıklamada, "Federal Şansölye Olaf Scholz, 29 Eylül'de Orta Asya'daki beş ülkenin cumhurbaşkanları ile bir toplantı yapacak" ifadeleri kullanıldı.

ALMAYNA VE ORTA ASYA DEVLETLERİ ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİ

Ayrıca Scholz'un cumhurbaşkanları ile yapacağı toplantının ilk kez gerçekleşeceği kaydedildi. Öte yandan toplantıda, bölgesel ve ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesinin yanı sıra Orta Asya ülkeleri ve Almanya arasındaki karşılıklı işbirliği konularının ele alınacağı aktarıldı.

SCHOLZ'UN İLK DURAĞI KAZAKİSTAN

Scholz, ilk durağı olan Kazakistan'da Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile görüşecek. Görüşmede ikili ilişkiler, ekonomi ve enerji politikası işbirliği de dahil olmak üzere geniş bir gündemin mayasa yatırılması bekleniyor. Scholz daha sonra Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Tacikistan cumhurbaşkanları ile ikili görüşmeler gerçekleştirecek.

ABD VE ORTA ASYA ÜLKELERİ ARASINDAKİ İLK ZİRVE

Geçen hafta  Orta Asya ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD)Başkanı Joe Biden arasında C5+1 formatındaki ilk zirve New York'ta yapılmıştı. Toplantıya ABD, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan cumhurbaşkanları katılmıştı.

ORTA ASYA'YA BATI'NIN İLİGİSİ ARTTI

Diğer yandan Japonya, 2024'te Orta Asya Japonya formatında bir zirve düzenlenmesi konusunda Kazakistan ile işbirliği yapacak. Ayrıca Orta Asya Avrupa Birliği Zirvesi 2024 yılında Özbekistan'da gerçekleşecek.