ABD ve Orta Asya ülke liderlerinin katıldığı C5+1 Zirvesi yapıldı

Orta Asya'daki 5 devletin ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başkanının katıldığı 1. C5+1 Zirvesi New York'ta yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2023 10:04
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2023 10:04
https://www.qha.com.tr/

Orta Asya'daki 5 devletin liderleri ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, C5+1 Zirvesi kapsamında New York'ta bir araya geldi. Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Tacikistan ile ABD devlet başkanlarının katıldığı C5+1 formatındaki toplantıda, ticaretten stratejik ortaklığa birçok husus müzakere edildi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın ev sahipliğinde düzenlenen zirveye; Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov katıldı.

İLK KEZ DÜZENLENEN C5+1 ZİRVESİNDE HANGİ KONULAR ELE ALINDI?

İlk kez düzenlenen C5+1 zirvesİ kapsamında ekonomi, enerji ve güvenlik alanlarında Orta Asya'nın toprak bütünlüğü ve refahını daha da güçlendirmeye yönelik ortak çalışma konuları masaya yatırıldı. Devletler arasındaki stratejik ortaklık, siyasi diyalog, ticaret, ekonomi, yatırım ve insani işbirliğinin daha da geliştirilmesine yönelik perspektifler ile bölgede barış ve istikrarın korunması konuları ele alındı.

C5+1 PLATFORMU, ÖZBEKİSTAN'IN SEMERKANT ŞEHRİNDE KURULDU

Zirvede, Orta Asya'daki 5 devletin dışişleri bakanları düzeyinde 2015'te Özbekistan'ın Semerkant şehrinde oluşturulan C5+1 formatının devlet başkanları düzeyine çıkarıldığı bildirildi. Ayrıca bu platformun Orta Asya ülkeleri ile ABD arasında etkin işbirliğinin geliştirilmesi için önemli bir platform haline geldiği kaydedildi. Devlet başkanları, Orta Asya ülkeleri ile ABD arasındaki ekonomik işbirliğinin yanı sıra siber güvenlik, terörizm, yasa dışı göç, insan kaçakçılığı ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi güvenlik sorunlarının çözümünde ortaklık yapılması konusunu görüştü.

TOKAYEV'DEN ABD'YE ÇAĞRI

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Birleşmiş Milletler'in (BM) Orta Asya ve Afganistan'daki Bölgesel Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Merkezi'nin Almatı'da kurulması konusunda ABD'nin destek vermesi ve bu konuda ABD'ye güvendiğini belirtti.

MİRZİYOYEV, DEVLETLER ARASINDAKİ TİCARET VE YATIRIM FAALİYETLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, devletler arasındaki ticaret ve yatırım faaliyetlerinin güçlendirilmesi, proje işbirliği ajanlarının kurulması, bölgedeki ulaşım koridorlarının geliştirilmesi, insan haklarının sağlanması, eğitim programlarının yaygınlaştırılması, Afganistan'daki durumun barışçıl bir şekilde çözümüne yardımcı olunması konularına dikkat çekti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov ise zirvenin, karşılıklı anlayış ve güveni güçlendirmek, ticari ve ekonomik işbirliğini genişletmek için uygun koşullar yaratmayı hedeflemesi gerektiğini kaydetti. C5+1 formatı da dahil ABD ile işbirliğinin, Kırgızistan dış politikasının önemli noktalarından biri olduğunu belirtti.